Last news in Fakti

29 Август, 2007 00:00 516 0

Световната криза спира имотния бум у нас

  • според-
  • цените-
  • пазари-
  • имотите-
  • коментира-
  • някои-
  • пазар-
  • според него-
  • атанасов според него-
  • наско атанасов според
, С по-нисък темп ще поскъпнат имотите у нас от догодина заради кризата на американския и европейските жилищни пазари, прогнозират брокери. Експертите не очакват спад на цените, но ръстът следващата година ще бъде не повече от 10%.

В Европа

След години на растеж цените на жилищата на някои европейски пазари тръгнаха назад, отчете западната преса. Траен спад през последните месеци отбелязват Испания и Ирландия, поевтиняват имотите в прибалтийските държави. Това даде основание на британският Telegraph да заговори за срив на част от прегрелите пазари на имоти, подобен на този на пазара на ипотечни кредити в САЩ. Според експертите причините са комплексни - загубите на някои европейски банки от кризата с американските ипотечни облигации, вдигането на лихвата на Европейската централна банка до 4%, покачването на междубанковия референтен курс EURIBOR, високата задлъжнялост на домакинствата на Стария континент.

У нас

Българският пазар ще е сред най-слабо засегнатите от имотната криза в САЩ и Европа, смятат брокери и икономисти. Според тях цените ще продължат да растат, но по-бавно. Ако досега годишно имотите поскъпваха с 15-20%, от догодина темпът ще падне под 10%, смята управителят на агенция Явлена Страхил Иванов. Според него спад не се очаква поне докато цените на жилищата не наваксат разликата със сходните пазари. Засега няма изгледи имотите да поевтинеят, коментира и управителят на агенция Виктория Инвест Наско Атанасов.

Според него това се предшества от поне 6-месечен застой, а такъв няма. Другият индикатор е отливът на инвеститори, но те продължават да купуват земя, посочи Наско Атанасов. Според него възходящата тенденция ще продължи поне още година, но с темп най-много два пъти по-висок от инфлацията. Няма пазар, на който цените вървят само нагоре. Българският пазар на имоти още е млад и не може да се прогнозира кога ще се обърне посоката, коментира икономистът Емил Хърсев. Според него постоянният ръст през последните години не е от полза за пазара ни, тъй като го прави труден за прогнозиране.

Плюс

Според брокерите обаче ръстът на цените у нас ни превръща в алтернатива за чуждите инвеститори. На фона на ставащото в Европа засега предлагаме стабилност и силно развитие, коментира Страхил Иванов. Подобни мнения застъпват и някои чужди анализатори, които все още посочват България и Румъния като вариант за търсещите по-висока доходност вложители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА