Last news in Fakti

4 Септември, 2007 00:00 846 0

Кауфланд инвестира край Гълъбово

  • кнауф-
  • бъдат-
  • производството-
  • енел марица изток
,Между 60 и 80 млн. EUR собствени средства ще инвестира германската компания Кнауф в изграждането на супермодерен завод за производство на гипсокартон край Гълъбово. Първата копка направиха управителят на Кнауф-България ЕООД Франц Зацингер и областният управител на Стара Загора Мария Нейкова. Дружеството е закупило 12 ха терен от Енел Марица-изток 3 АД. За суровина ще се ползва суров гипс, който е отпадъчен материал при производството на електронергия от централата.

Планове

До края на 2008 г. трябва да бъдат построени 50 хил. кв. м халета и да заработят технологичните линии, които ще преработват до 350 хил. т отпадъчен гипс. От Кнауф обясниха, че са сключили договор с Енел Марица-изток 3 АД за срок от 25 години. Не е изключено мощностите да бъдат увеличени в зависимост от потребностите на вътрешния и международните пазари.

Пазар

Около 50% от производството ще бъдат за нуждите на българския пазар. Проучванията показаха, че в България годишно са необходими около 21 млн. кв. м гипсокартон, уточни синдикът Стефан Василев. Заводът е без аналог на Балканите, той ще бъде обслужван от около 100 специалисти, които на първо време ще бъдат подготвени в други заводи, собственост на Кнауф в ЕС.

Еконорми

Избраната технология за преработката на суровината, която е отпадък от производството на електроенергия, е екологично чиста и чрез нея се решава изключително тежък проблем, свързан с опазването на околната среда в района, каза кметът на община Гълъбово Николай Тонев.

Преговори

Преговорите за закупуване на терен и подготовката на проектите са продължили близо година, призна инж. Василев.

Неотдавна дружеството е получило сертификат за инвеститор първи клас. Проектирането е дело на специалисти от Кнауф инженеринг, строителството ще бъде поверено на български фирми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА