Last news in Fakti

12 Февруари, 2010 00:00 644 0

Запорират имущество на 3500 застрахователни агенти

  • агенти-
  • всички-
  • доходи-
  • които-
  • бъдат-
  • година-
  • миналата-
  • застрахователи-
  • застрахователни-
  • миналата година
3514 застрахователни агенти ще бъдат потърсени от данъчни служители, за да обяснят защо не са декларирали доходи в размер на общо 14,6 млн. лв., съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Това са застрахователите, при които са установени най-големи несъответствия между данните за изплатени хонорари и декларираните от самите тях доходи пред НАП. Всички те са получавали комисиони или възнаграждения по граждански договори със застрахователи на българския пазар.

В края на миналата година НАП провери документите на 39 застрахователни компании, в които са намерени доказателства за платените суми на общо 65 967 агенти, уточниха от данъчното ведомство. След проверка на НАП, направена в края на 2009 г., стана ясно, че голяма част от застрахователните агенти не са декларирали доходите си.

200 от агентите, които са скрили най-високи суми, бяха уведомени за това по телефона още през декември миналата година. От вчера на всички застрахователни агенти, които не са спазили данъчните правила, ще бъдат налагани максималните санкции за укриване на доходи - 500 лв. за неподадена първа данъчна декларация и 1000 лв. за всяка следваща. Така санкцията за некоректните застрахователи може да достигне до 4500 лв. Освен това те ще бъдат задължени да платят всички укрити данъци заедно с лихвите. Ако не последва плащане, сумите ще бъдат събирани принудително, включително с налагане на запор върху заплати, банкови сметки или друго движимо имущество.

В края на 2009 г. изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде възможност на застрахователните агенти да декларират всички свои доходи за последните 5 години. До края на миналата година само 120 застрахователи използваха тази възможност и платиха данъците си с лихвите. Беше им наложена и минимална глоба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА