Last news in Fakti

24 Септември, 2007 00:00 1 246 0

С 50% поскъпнаха жилищата във В. Търново от януари

  • цените-
  • търново-
  • велико-
  • хил евро-
  • велико търново-
  • във велико търново
,Цените на недвижимите имоти във Велико Търново от началото на годината са скочили с почти 50 процента, информират местни брокери. Обясненията на строителните предприемачи са, че причина за това са повишените цени на материалите, консумативите и горивата, както и недостигът на работна ръка. Последният ценови скок е от края на юли - началото на август. Засиленото строителство в старата столица през последните 4-5 доведе до недостиг от квалифицирана работна ръка. Предприемачи признават, че са принудени да наемат строители и техника от други градове и райони на страната за да могат да завършат в срок започнатите жилищни сгради.

Въпреки високите цени търсенето на жилища във Велико Търново е голямо. Повечето от апартаментите се продават още на ниво първа копка. Към момента цените на едностайните апартаменти в доскоро не особено привлекателните крайни квартали като "Бузлуджа", "Картала" и "Колю Фичето", тръгват от 25 хил. и достигат до 60 хил. евро. Най-евтините двустайни жилища се продават над 50 хил. евро, а най-скъпите достигат до 80 хил. евро.

Скъпото ново строителство увеличи търсенето и вдигна цените и на старите 30-годишни панелки. Така например в кв. "Бузлуджа" едностаен се продава без посредник за 35 хил. евро, а двустаен 60 кв. м в центъра, строен през 1975 г. за 67 хил. евро.

Ценовият скок не подмина и селата от Великотърновска община. В по-близките като Самоводене, Поликраище, Леденик и др. цените на запазените къщи достига и до 80-100 хил. евро. В по-отдалечените села прилична къща все още може да се намери за 20-25 хил. евро. Така например в село Къпиново къща с 150 квадрата разгъната площ се предлага за 22 700 евро, а в Шемшево две къщи - стара и нова, се търгуват за 35 хил. евро.

В обявеното за архитектурен резерват Арбанаси, където цените традиционно конкурират успешно тези в града, оферти за продажби в агенциите за недвижими имоти няма.

Освен апартаментите и къщите през последните няколко месеца скочиха цените и на незастроените парцели и терени. В старата градска част на Велико Търново парцел от 1053 кв. м се продава по 450 евро/ кв. м, а парцел от 352 квадрата е с твърда цена от 60 хил. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА