Last news in Fakti

27 Септември, 2007 00:00 328 0

Александър Томов видя конспирация срещу "Кремиковци”

  • кремиковци-
  • томов-
  • комбината-
  • които-
  • около-
  • митал-
  • според-
  • софия-
  • шефът
,Атаките срещу "Кремиковци" - едновременно от София и от Европейската комисия, са свързани, заяви вчера шефът на борда на предприятието Александър Томов. Така той коментира желанието на Столичната община да изгради търговско-финансов комплекс на мястото на комбината и проблемите на "Кремиковци" с Еврокомисията.

Според Томов Брюксел просто не желае фамилията Митал да притежава още едно стоманодобивно предприятие в рамките на Евросъюза. Така шефът на борда намекна за огромните проблеми, при които най-големият от братята Митал - Лакшми, придоби миналата година стоманодобивния гигант "Арселор". Заедно с производството на "Кремиковци" в ръцете на фамилията е вече 10% от световния пазар на стомана. Томов премълча обаче за споразумението, сключено с Еврокомисията през 2004 г., според което собственикът на комбината трябва да вложи 375 млн. лв. за модернизация или да върне огромната държавна помощ от 600 млн. лв.

Другата част от конспирацията според Томов е свързана с две български компании за недвижими имоти, които натискали общината да се възползва от терена на "Кремиковци" за изграждане на комплекс. Той обяви, че двете фирми са се срещали лично със собственика на комбината Прамод Митал и са му предлагали пари срещу закриването на "Кремиковци".

Управата обаче имала идея сама да създаде търговско-индустриален център около "Кремиковци", но без да се премахва комбинатът. За затварянето му ще са нужни около 2 млрд. евро - над 1 млрд. за премахване на инсталациите, които са върху 4500 дка и още толкова за компенсации на работещите. Ръководството на комбината продължава да отрича, че заводът замърсява въздуха много над нормите. На Орлов мост, Лъвов мост и други точки в центъра на София замърсяването е много по-голямо, каза Томов, цитирайки замервания на Изпълнителната агенцията по околна среда. Заводът смята да плати измервания на въздуха в 4 района на столицата - "Младост", "Подуяне", "Княжево" и "Люлин". До края на годината в "Кремиковци" ще заработят 3 постоянни измервателни станции, каза шефът на екоотдела на завода Стоян Пирлов.

АПЕТИТИ

Извън застроената площ, предприятието притежава още 12 000 дка солиден парцел в района. Тъкмо към тях, смята Томов, е насочен апетитът на общината, тъй като в София няма друг толкова голям неразпокъсан терен. По пазарни цени тази площ в момента струва около 250 млн. евро, а ако се разреши строителство върху нея, цената ще скочи в пъти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА