Last news in Fakti

8 Октомври, 2007 00:00 433 0

Строителството на АЕЦ Белене тръгва от 2008 г.

  • бъдат-
  • димитров
АЕЦ Белене е най-важният национален проект през следващите години. Това заяви при посещението си на строителната площадка на АЕЦ министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той посочи, че в изграждането му ще бъдат вложени 4 млрд. EUR. Тази сума, която ще бъде вложена в проекта, е колкото чуждестранните инвестиции у нас за цяла година. Една трета от дейностите ще бъдат възложени на български фирми, заяви Димитров. Той допълни още, че срокът за подаване на оферти за стратегически инвеститор ще бъде удължен с още три седмици.

Планове

Димитров уточни, че етапите по реализирането на проекта засега вървят по график и до края на годината ще бъде определен стратегическият инвеститор. Дотогава трябва да бъде получено и разрешение за строителство от министерството на регионалното развитие и одобрение от Агенцията за ядрено регулиране.

Дейност

Активното строителство ще започне от 2008 г. В него ще бъдат ангажирани близо 6000 души. За експлоатацията на централата след влизането й в действие ще бъдат необходими 1000 души квалифициран персонал. Очаква се до края на 2014 г. да бъде пуснат в експлоатация първият блок на централата. До 2015 г. трябва да е готов и вторият.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА