10 Октомври, 2007 00:00 466 0

Сметната палата безсилна за скандалните замени на ниви

  • анализ-
  • имоти-
  • одиторите-
  • палата-
  • сметната-
  • сделки-
  • сметната палата
Години наред земеделското министерство е заменяло земи без стратегия защо и как трябва да се правят сделките. В продължение на 8 години то е заменило 330 000 дка държавни ниви срещу частни, но не е намерило време да приеме правила, критерии и показатели, по които да се извършват тези сделки. Това става ясно от одит на Сметната палата за периода 1998 - 2005 г.

"Липсата на вътрешни нормативни актове създава риск за обективността при вземане на решения и упражняване на контрол", твърдят одиторите. Едва през 2002 г. са приети указания, според които замяната е възможна при равностойност в парично изражение по количество и качество на земите.

Одитният екип е посветил на сделките за замени едва 2 страници. В тях пише, че не е направен регистър на извършените сделки и съответно не можело да се направи анализ. След медиен натиск обаче ведомството на Нихат Кабил публикува в интернет всичките 4055 сделки до края на 2006 г. За разлика от Сметната палата вестниците описаха подробно по-скандалните от тях.

От проверка на конкретни договори одиторите са установили само, че при замените частниците предоставяли по няколко имота на различни места срещу един държавен. "В резултат на замяната в Държавния поземлен фонд се включват имоти с по-малка площ в различни части на страната. Това създава предпоставки за увеличаване на техния брой и затруднява ефективното и икономичното им управление", пише Сметната палата. Одитът е подписан от члена на палатата Хюсеин Чауш, бивш депутат от ДПС.

Сред препоръките на одиторите до Кабил е да се вземат мерки, за да не може частник, който иска да замени своята земя с държавна, сам да избира оценител.На око са парафирани и апорти на държавни имоти в търговски дружества, става ясно от доклада. Сгради, горски имоти и стопански дворове са прехвърляни без какъвто и да било правно-икономически анализ на самия имот или на дружеството, в което отива. Липсата на такъв анализ не дава възможност да се направи оценка за ефективността на апортите, пише в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА