Last news in Fakti

13 Ноември, 2007 00:00 612 0

Пазарът на имоти на Балканите по-атрактивен заради кредитната криза

  • сърбия-
  • инвеститори-
  • пазари-
  • региона-
  • интерес-
  • които-
  • редица-
  • черна-
  • повече-
  • заради-
  • пазара-
  • черна гора
В момент, в който пазарите на имоти в Западна Европа се намират в затруднено положение заради последствията от глобалната кредитна криза, все повече инвеститори обръщат поглед към инвестиционните възможности на възникващите пазари на континента като Сърбия и Черна гора, пише Ройтерс.

Миналата седмица на пазара на Сърбия се състоя сделката за закупуване на веригата магазини RK Beograd за 360 млн. евро от сръбската компания Verano Motors. Зад сделката като мажоритарен партньор стои базираната в Атина инвестиционна компания Marin Investment Group, която е само един от редица примери за международни инвеститори, проявяващи интерес към пазара в региона.Рискът на пазари като този на Балканите е вече калкулиран в очакваната доходност от инвестициите. Те носят добавена стойност, защото хората ги смятат за по-рискови от добре развитите пазари като Великобритания и Франция, се казва в съобщението.

Въпреки това икономическият фундамент на Балканите остава здравословен и кредитните условия се подобряват заради строгите изисквания, които трябва да бъдат посрещнати заради присъединяването към ЕС, докато нарастващите кредитни проблеми хвърлят сянка все по на запад върху по-скъпите пазари. Съответно, инвеститорите също си дават сметка за тези развития и гледат на изток към възникващите пазари.

По данни на King Sturge Сърбия например все повече се развива като стабилно растяща пазарна икономика. Ръстът на БВП през последните три години е бил средно 6,6%, а инфлацията се е понижила до 7%. Все по-многобройни са мащабните международни инвестиционни проекти в Белград. В Черна гора цените на имотите са се повишили рязко през последните две години като в някои райони по брега са достигнали 3 хил. евро на кв. м. Прогнозира се, че интересът от страна на международните инвеститори ще се увеличава и редица частни инвестиционни фондове като Chayton Capital, Trigranit и UEP Montenegro набират нови и нови средства за проекти в региона.

През 2005 г. Global Finance привлече 150 млн. евро за своя фонд Global Emerging Property Fund, създаден с цел инвестиции в Сърбия, България и Румъния.Всичко това не означава, че по отношение инвестициите в региона няма проблеми, като например този със собствеността на земята, чието установяване е изключително труден процес във всички бивши югославски републики. Този риск обаче бе понижен с въвеждането на застраховането на правото на собственост от редица застрахователи, които са навлезли на регионалния пазар.

Международните инвеститори винаги са проявявали изразен интерес към пазара в Сърбия и Черна гора и сега кредитната криза стимулира този интерес още повече. Въпреки че инвестиционният процес в региона все още е сложен, юридическите и финансовите бариери са все по-преодолими. Дългосрочните инвеститори може да извлекат много ползи от големите възможности, които той предлага, посочва изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА