27 Ноември, 2007 00:00 572 0

Пазарът на жилища в Близкия изток привлича все повече инвеститори

  • имоти-
  • около-
  • долара-
  • европа-
  • изток-
  • близкия-
  • доходността-
  • наеми-
  • дубай-
  • имотите-
  • повече-
  • близкия изток
Предвид забавянето на жилищните пазари в САЩ и в Европа все повече инвеститори в имоти търсят по-далеч следващите горещи точки в сектора. Южна Европа е презастроена, Източна Европа вече пожъна успехи, а Карибските острови са или твърде скъпи, или твърде наводнени, пише Global Property Guide (GPG).

Дубай, най-богатото емирство в Обединените арабски емирства (ОАЕ), даде стимул за засилване на интереса към имоти в Близкия изток. През 2002 управата на Дубай обяви, че чужденци от всички националности скоро ще имат възможност да получават право на пълна собственост над жилищни имоти.

Скоро и други страни от Персийския залив направиха същото. Бахрейн, Катар и Оман обявиха, че строят имоти и острови за продажба на чужденци.

Някои инвеститори стоят настрана от Близкия изток, защото смятат, че има политически и рискове и проблеми със сигурността. Тези обаче, които са склонни да проучат пазара по-внимателно, могат да очакват добро възнаграждение, пише GPG.

Пазарите в Близкия изток се намират в най-ранния етап от своето развитие, затова много от имотите са подценени и оставят възможност за повишаване на капиталовата стойност на имотите.

В Близкия изток най-високи са цените на жилищата в Тел Авив – около 5000 долара за квадратен метър, следвани от тези в Дубай на около 4000 долара/кв. м.

Имотите в Египет са доста евтини от гледна точка на чуждестранен инвеститор – цените варират между 400 и 1400 долара/кв. м. Жилищата в Йордания, Мароко и Ливан се продават от 1300 до 1900 долара за кв. м.

Подобни имоти в Южна Европа биха стрували от два до три пъти повече. Например апартаментите в Барселона се продават за около 7000 долара/кв. м.

Освен това доходите от наеми в Близкия изток са доста високи, пише още изданието. Доходността от наеми в квартал Маади в Кайро се измерва обикновено в двуцифрени стойности, като стига до 17% за апартаменти с площ 250 кв. м.

В столицата на Йордания Аман доходността от наеми е около 9,6% за жилища от 120 кв. м. В Дубай доходността може да достигне 10,2% за маломерни единици около 50 кв м. В град Маракеш в Мароко е до 8,86% за апартамент с площ 60 кв. м.

Заради бързото поскъпване на имоти през последните години в Европа доходността от наеми падна до относително ниски нива. Жилище в центъра на Париж донасят не повече от 4,4%. В Испания стойността едва покрива разходите, като варира между 2 и 4 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА