Last news in Fakti

28 Ноември, 2007 00:00 436 0

И през 2007 г. се задържа тенденцията чужденците да инвестират в недвижими имоти

  • имоти-
  • секторът-
  • инвестиции-
  • година-
  • които-
  • млн usd
Две американски компании заемат първите места по размер на инвестициите в България, показа проучване на в. Пари. Това са енергийната компания Ей И Ес (AES) и работещата в областта на недвижимите имоти Тишмън Интернешънъл (Tishman International). Третото място е за испанската Риофиса (Riofisa), която също е свързана с имотния сектор. Общо пет от десетте компании, които влизат в челната десетка, имат проекти за изграждане на търговско-развлекателни или логистични центрове, като всички те са заявени през тази година. При изготвянето на класацията са използвани данни на Българската агенция за инвестиции, които обхващат периода от 2004 до ноември 2007 г.

Сектори

През 2006 г. секторът недвижими имоти за пръв път изпревари всички останали по отношение на атрактивност за чуждестранните инвеститори. Година по-рано начело по обем инвестиции бе търговията, а през 2004 г. енергийният сектор. Данните към края на септември 2007 г. показват, че тази година се задържа тенденцията от предходната чужденците да инвестират в недвижими имоти. Секторът е с най-голям дял - от 38.3% от общия размер на направените вложения. До известна степен това може да се обясни и с промените в закона, които предвиждат вече да не се насърчават подобен вид инвестиции, а такива, свързани с производството или новите технологии. Поради тази причина броят на сертифицираните проекти в тази сфера нарасна драстично. Все пак в дългосрочен период - от 1998 до 2006 г., най-много вложения е привлякъл секторът финансово посредничество - 3151.6 млн. USD, следван от търговия и ремонт - 3028.5 млн. USD, а операциите, свързани с имоти, остават на трето място с 2784.6 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА