4 Декември, 2007 00:00 750 0

Дубай ще продава имоти в САЩ и Великобритания, ще купува в Азия

  • имоти-
  • world-
  • dubai-
  • лондон-
  • долара-
  • стойност-
  • година-
  • следващата-
  • групата-
  • dubai world-
  • следващата година-
  • dubai world планира
Инвестиционният холдинг на дубайското правителство Dubai World планира да продаде някои от имотите си в Лондон и Ню Йорк през следващата година и да пренасочи част от тези капитали към имоти в Азия, пише Guardian, позовавайки се на информация от Ройтерс.

Групата, която има активи в имоти извън Дубай на стойност около 20 млрд. долара, иска да ребалансира портфолиото си, за да понесе по-добре глобалното влияние на щатската криза с високорисковите ипотеки, е заявил висш служител на компанията пред агенцията. „Към момента имаме малко повече тежест в Щатите и Европа. Искаме да наклоним равновесието в портфолиото малко повече към Азия“, е коментирал Ю Лай Буун, главен инвестиционен директор в групата.

Според Ю Азия е „малко по-силна“, що се отнася до противостоене на отслабването на сентимента на глобалния пазар на имоти. Dubai World, чието глобално портфолио варира от британския пристанищен оператор P&O до луксозния нюйоркски търговец на дребно Barneys, притежава офис сгради на централни улици в Ню Йорк и Лондон. „Цените в Ню Йорк и Лондон не падат и още има инвеститори, интересуващи се от първокачествените имоти, които притежаваме“, е казал Ю. „Не търся активно купувачи, но ако има желаещи, с удоволствие ще го обсъдим“, е добавил той.

Dubai World обедини усилия със сингапурския предприемач City Developments и израелската компания за имоти Elad Group, за да инвестират съвместно в търговски и хотелски комплекс в центъра на Сингапур на стойност до 2,5 млрд. сингапурски долара (1,7 млрд. щатски). Dubai World е в преговори и с Китай за възможни инвестиции в страната, добавил Ю, но отказал да предостави подробности.

Групата, която има и дялове в тайландския предприемач Raimon Land и щатската верига казина MGM Mirage, смята да привлече 300 млн. долара с първия си публичен тръст за имоти до юни следващата година. Тръстът за инвестиции в недвижими имоти (от типа REIT) ще бъде базиран върху жилищни имоти на Dubai World в Обединените арабски емирства и акциите му ще бъдат листнати в Дубай, както и впоследствие в Лондон или Сингапур. Dubai World планира също да създаде инфраструктурен фонд на стойност 136-163 млн. щатски долара следващата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА