12 Декември, 2007 00:00 776 0

Фондовете за земя очакват 10% доходност през 2008 г.

  • земеделска-
  • доходността-
  • дружества-
  • смята-
  • доходност-
  • плащания-
  • според-
  • фондовете-
  • земеделска земя
Фондовете, инвестиращи в земеделски земи, очакват в следващите години да реализират доходност от 10% годишно. Тенденцията в последните три години е на траен ръст. С това инвеститорите, вложили пари в тях, ще получат възвръщаемост, по-голяма от годишен банков депозит. През 2005-а доходността е била около 3%, а очакванията са за тази година тя да варира между 6 и 7%. Макар и да се повишава, доходността на тези дружества все още изостава от резултатите, постигани по алтернативните колективни инвестиционни схеми.Според Радослав Манолов, изп. директор на Адванс Терафонд, доходността зависи както от размера на арендните плащания и от нарастването на портфейла на дружеството, така и от движението на цената на акциите му. Тези дружества все още увеличават портфейла си от земеделска земя и затова доходите от ренти изостават, смята Стоян Тошев, изп. директор на Ти Би Ай Асет Мениджмънт.

Причините

Една от причините за ниската текуща доходност е в размера на арендните плащания. За момента земеделието като бизнес не е особено доходно, смята Радослав Манолов. Всички разчитат това да се промени - било то чрез евросубсидиите или чрез директни плащания от бюджета, допълни той. Ако това се случи, то ще се отрази позитивно на плащанията и съответно на реализираните от фондовете доходи. Заради недобре развитите арендни отношения фондовете са задържали отдаването под аренда на земеделска земя през 2006 г., което също рефлектира върху доходността им.

Инвестициите в дружества, притежаващи земеделска земя, са привлекателни за борсовите играчи, искащи по-голяма сигурност. Според Стоян Тошев по време на корекцията на БФБ от последните седмици цените на акциите им не са се понижили сериозно за разлика от книжата на други компании.

Капитализация

Дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които инвестират в земеделска земя, имат пазарна капитализация от 380 млн. лв. към края на ноември. Като цяло дружества от типа АДСИЦ се влияят по-малко от корекциите на борсата, смята и Румен Соколов, главен експерт привличане на емитенти към БФБ. Техните акции в сравнение с миналата година са се повишили средно с между 30 и 60%. Освен добра доходност и нисък риск според него те са привлекателни за инвеститорите и заради добрата си ликвидност. Тя се обяснява с големия брой акционери, които дружествата имат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА