Last news in Fakti

7 Януари, 2008 00:00 864 0

До 350 евро връщат от кредит за подмяна на прозорци

  • програмата-
  • reecl-
  • кредит-
  • банка-
  • кредити-
  • петков-
  • отпускат-
  • жилището-
  • енергийна-
  • случай-
  • ефективност-
  • процента-
  • козлодуй-
  • вероятно-
  • най вероятно-
  • енергийна ефективност-
  • международния фонд козлодуй
Срокът за отпускане на кредити по Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL) е до края на август, но най-вероятно той отново ще бъде удължен, съобщи Борис Петков, от Nexant, фирмата консултант на проекта. Към момента са усвоени 40-45 процента от кредитната линия от Международния фонд Козлодуй. Сега се опитваме заедно с регионалното министерство да включим програмата към проектите за саниране на панелни жилища, започнати в някои общини на страната, добави той.

От няколко месеца е увеличен таванът на сумите, връщани от кредита, каза още Петков. Така например за поставянето на нови дограми преди се връщаха до 200 евро, а сега ¬ до 350 евро. Другата новост е, ако в един блок над половината от домакинствата ползват заем по програмата те имат право да получат обратно до 30 процента главницата на отпуснатия кредит при групово изпълнение на проекта.

Максималният размер на върнатата сума в този случай може да бъде левовата равностойност на 2000 евро. Акцентът на програмата през 2008 г. ще бъде именно да се стимулират хората да изолират колективно жилищата си, уточни Петков.От тази година най-вероятно ще започнат да се отпускат и кредити по програмата за закупуване на термопомпи за подгряване на вода, а не както досега само за климатизация на жилищата, съобщи още Борис Петков.

Безвъзмездните помощи се изплащат от грант, предоставен на тази програма от Международния фонд Козлодуй (KIDSF). Според условията на REECL заем може да получи всяко домакинство в страната, но само един кредитополучател и само за един дом. Кредитополучателят трябва да живее в жилището, в което ще се правят финансираните енергоспестяващи подобрения. Имотът трябва да е съществуващ и вписан в съответните регистри, съгласно изискванията на българското законодателство.

Може да се получи и втори кредит по програмата, но само за технологии, които не са били вече финансирани по нея ¬ напр. с първия кредит си сменяте прозорците, а с втория си правите изолация на жилището. Новият заем може да се отпусне само от финансираща банка, която е отпуснала първия кредит.

В момента шест трезора отпускат кредити по Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL). Това са Банка ДСК, Уникредит Булбанк, Обединена българска банка, Пощенска банка, ПроКредит банк, Райфайзен банк. Молби за кредит могат да се подават във всеки клон на финансиращите банки или в офисите или магазините на одобрени от тях доставчици на енергоспестяващо оборудване.

В случай, че подходящите съоръжения и материали са инсталирани и доставени от партньорите на трезорите, банките могат да изплатят средствата по потребителския кредит и безвъзмездната помощ директно на тях, при условие, че са спазени всички изисквания за изпълнение на проектите за енергийна ефективност. Кредитите се отпускат в лева или евро, като във втория случай лихвата е по-ниска. По програмата REECL има определени изисквания за изолационните материали и съоръженията, които се използват за саниране на жилището.

Най-вероятно в бъдеще в REECL ще бъдат включени и фотоволтаечните колектори и мини вятърни генератори за електричество.Според статистиката на REECL от началото на действие на програмата енергоефективните мероприятия, осъществени с отпуснатите кредити са помогнали в атмосферата у нас да се изхвърлят близо 135 хил. тона въглероден двуокис. Спестени са били 92 397 мегаватчаса електроенергия, което е 0,81 процента от капацитета на спрените малки блокове в първата ни АЕЦ в Козлодуй.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА