Last news in Fakti

10 Януари, 2008 00:00 490 0

Спират общинските апорти

  • предвижда-
  • имоти-
  • капон-
  • мария-
  • инвеститори-
  • частни-
  • мария капон-
  • частни инвеститори
Държавата и общините да влизат в съдружие с частни инвеститори, без да апортират имоти. Това предвижда законопроект за публично-частното партньорство, подготвeн от независимия депутат Мария Капон. Тя ще го внесе в парламента в началото на февруари.

Промени

Новият закон предвижда при партньорство с частни инвеститори вместо с апорти на общински и държавни имоти да се участва с безвъзмездно право на строеж за ограничен период от време. Така ще се защити общественият интерес, без да се затруднява финансирането на големи проекти, обясни Мария Капон. Тя определи апортите като законова кражба. Масова практика при учредяването на смесени дружества с частни инвеститори е държава и общини да участват с имоти, а частникът - с финансови средства. Впоследствие капиталът на дружеството се вдига и публичният дял в него се стопява. По подобна схема бяха проиграни общински имоти в Пловдив и София. По същата причина наскоро община Карлово се отказа от съдружие за голф игрище край град Баня.

Планове

Проектът на Мария Капон предвижда сдружаването с частници да става само чрез публична процедура - търг или конкурс, последвана от регистриране на дружество със специална цел. След реализацията на проекта и изтичане на договорения срок изграденото да остава собственост на държавата или съответната община, предвижда проектът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА