Last news in Fakti

16 Януари, 2008 00:00 457 0

Непубличните фондове за имоти набраха над $85 млрд. през 2007 г.

  • долара-
  • фонда-
  • върху-
  • годината-
  • които-
  • средства-
  • европа-
  • фондовете-
  • имоти-
  • млрд долара
Ръстът на сектора на недвижимите имоти отчита забавяне поради ипотечната криза, която се отразява негативно на инвестиционния климат, но признаците за 2008 г. са обнадеждаващи. Това сочат резултатите от доклада на компанията за пазарни проучвания Preqin. То включва 126 непублични инвестиционни фонда за имоти, с инвестиционен фокус съответно САЩ, Европа, Азия и останалия свят.

На базата на досегашните изчисления през 2007 г. фондовете са набрали средства в размер на 79 млрд. долара. „С постъпването на нова информация тази сума се очаква да достигне и дори да надмине отчетените през 2006 г. 85 млрд. долара“, се казва в проучването.

От включените в изследването фондове 60 се концентрират върху САЩ с 36,5 млрд. долара, 37 – върху Европа, които са набрали общо 20,6 млрд. долара и 29 – върху Азия и останалата част на света с 21,6 млрд. долара.

За първи път тези с регион на инвестиции Азия и останалата част на света са привлекли повече капитал от фондовете в Европа, което е показател за големите възможности за растеж, които компаниите за имоти очакват от региона.

Въпреки че в началото на годината се очакваше втората половина на 2007 г. да бъде по-силна за фондовете и общата сума с лекота да надмине тази от 2006 г., кредитната криза в средата на годината се отрази негативно на процеса по привличане на средства, се казва в проучването.

Вследствие на това набраните средства през първата половина на годината са били значително повече от тези през втората. През първите шест месеца 73 фонда са привлекли 44,2 млрд. долара в сравнение с 53 фонда и 34,5 млрд. долара през второто полугодие.

Според компанията 2008 г. изглежда обещаваща с 266 фонда, които целят да наберат 123 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА