18 Януари, 2008 00:00 465 0

Немци и швейцарци искат да произвеждат биогорива у нас

  • около-
  • момента-
  • година-
  • декар
Немски фермери проявяват интерес да отглеждат енергийни култури у нас. Това стана ясно на дискусия между зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов и фермери от Германия в Берлин.

Причината за интереса на чужденците е ниската цена на земеделската земя у нас. В момента парцелите в България се продават средно по 240 лв. за декар, а в ЕС са с 50% по-скъпи и стигат 400 лв. Фермерите са привлечени и от това, че у нас нивите са плодородни, но в момента пустеят. Около 10% от земите не се обработват, защото собствеността е разделена между много наследници, които не могат да се разберат помежду си какво да я правят. Допълнително усложнение идва от това, че според родното законодателство, ако една нива има трима собственици, за продажба се иска съгласието на всички, уточниха експерти.

Производители на биогорива от Швейцария също са идвали в България и са проучвали възможностите за покупка на земя в Дунавската равнина. Инвеститорите имат завод за производство на биоетанол в съседна Румъния и ще им излезе евтино и лесно да транспортират произведената суровина до там. През миналата година земите в района на Дунавската равнина се продаваха по 208 лв. за декар.

В момента в световен мащаб има огромен интерес към отглеждането на енергийни култури, защото те се използват като суровина за производство на биогорива. У нас пък почвата е подходяща за отглеждане на рапица, слънчоглед и царевица, от които се прави биодизел и биоетанол. У нас рапицата е поскъпнала с близо 50%. Миналата година цената за един тон удари рекордните 430 лв., докато през 2005 г. се търгуваше по 330 лв. за тон. Според експерти рапицата носи с около 25% по-висока печалба от декар в сравнение с пшеницата.

В момента Европа произвежда около 90% от световните количества биодизел, а горивото заменя около 2% от петролните продукти в публичния транспорт. У нас от началото на тази година шофьорите трябва да смесват обикновения бензин с 55% биогориво, като тенденцията е този процент да се увеличава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА