Last news in Fakti

16 Февруари, 2010 00:00 528 0

Чуждите инвестиции се стопиха наполовина

  • инвестиции-
  • година-
  • млрд евро
Преките чуждестранни инвестиции през изминалата година са двойно по-малко от предходната 2008 г., става ясно от прессъобщението на БНБ.

Чуждите парите за икономиката са 2,845 млрд. евро

В периода януари - декември 2009 г. външни инвеститори са вложили у нас 2,845 млрд. евро, което е под десет на сто от БВП. Предишните 365 дни обаче у нас са влезли 6,549 млрд. евро, това е представлявало една пета от БВП. Преките инвестиции покриват 97,7% от дефицита по текущата сметка. Сериозният спад е характерен за всички страни от региона в условията на тежка криза и се отразява на качеството на инвестициите. През 2009 г. около 80 на сто от проектите, които са поискали подкрепа от Агенцията за инвестиции, са от сектора на възобновяемите енергийни източни - предимно за ветро- и соларни паркове. Това съобщи шефът на агенцията Стоян Сталев пред агенция "Фокус". Според него през 2010 година чакаме 3.3 млрд. евро чужди инвестиции. През миналата година освен в енергийни проекти има регистриран инвестиционен интерес и към производството на авточасти. Отчетена е динамика в туризма и строителството, въпреки че това е най-засегнатият отрасъл.

Условията продължават да са привлекателни

Макрорамката у нас е много стабилна и ние имаме най-ниските данъци в Европейския съюз, така че инвеститорите могат да се възползват от тези предимства, ако тяхното производство е насочено към държави, които вече излизат от кризата, каза Сталев.

Български компании са инвестирали в чужбина едва 134,5 млн. евро, като през 2008 г. вложенията в странство са надхвърляли 485 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА