Last news in Fakti

18 Януари, 2008 00:00 416 0

Общинар поиска забрана за строежи в центъра на София

  • проект-
  • център
, imot.bgВ идеалния център на София да бъде наложена временна забрана за ново строителство, предлага съветникът от ДСБ Вили Лилков. Според него ограничението се налага заради намерението на София да номинира историческия си център за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. След като стане ясно каква част от центъра ще получи статут на паметник, мораториумът за строителство ще падне само за останалата площ.

"Подобна номинация може да отнеме няколко години. Идеята за временен мораториум се посреща добре от гражданите и експертните среди", коментира Лилков. Главният архитект Петър Диков нито е приел, нито е отхвърлил предложението. Според Диков по темата е нужен дебат.

Повод за лансиране на идеята бе скандалът около намеренията за реконструкция на хотел "България" в мултифункционален търговски център и свързването му със зала "България". Подобен проект все още не е внесен в общината. Вчера инвеститорът "Балкантурист" отново обясни, че никога не е имал намерение да изгражда мол и ще запази сладкарницата, кръглия ресторант и хотелската част.

"Има вариант сградата да бъде надстроена, защото и в момента тя е под нивото на някои съседни постройки, но това ще стане ясно след изготвянето на градоустройствен проект за целия квартал", обясни директорът на "Балкантурист" Недялка Сандалска. Едва след приемането на градоустройството ще се работи и по самия проект за реконструкция на сградата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА