17 Ноември, 2014 10:10 2 612 0

Египет строи „зелен квартал”

  • проект-
  • еко-
  • египет

В Кайро ще бъде реализиран един амбициозен строителен проект – „зелен” квартал. Той ще бъде разположен на площ от 450 000 кв.м. и ще се различава от останалите еко квартали с това, че ще произвежда повече енергия, отколкото ще използва.

Дизайнер на комплекса The Gate Residence е белгиецът Винсент Калебо. Това ще е най-съвременната постройка в Египет. Тя ще разполага със слънчеви батерии, въртящи се турбини и регенерираща система на климатичния контрол. Благодарение на слънчевите панели комплексът ще си произвежда сам електричество, както и оптимално ще го потребява. Излишната енергия ще бъде пусната в енергосистемата на египетската столица. Благодарение на геотермални помпи сградите се ще отопляват през нощта и ще се охлаждат през деня. Топлата вода ще се съхранява по типичен за региона начин – на покрива.

The Gate Residence ще разполага с 1000 жилищни единици, търговски и развлекателен център. Всичко това ще е разположено под един покрив – хибрид между слънчеви панели и място за съхранение на вода. Също така арх. Калебо предлага фасадите на сградите да са с вертикално озеленяване, като всеки собственик на апартамент ще може да аранжира балкони си по свой вкус.

Началото на строителството е предвидено за март 2015 г., а първите собственици ще могат да се нанесат в екодомовете си през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА