Last news in Fakti

4 Юли, 2008 00:00 2 272 0

Пазарът в Сапарева баня чака новата ски зона

  • сапарева-
  • паничище-
  • казва-
  • строителство-
  • които-
  • имотите-
  • регулация-
  • кметът-
  • купувачите-
  • сапарева баня-
  • които вече имат-
  • казва албена драгиева-
  • инж сашо иванов
Къщите за продажба в Сапарева баня и в атрактивните села наоколо - Ресилово, Овчарци и Сапарево, са на изчерпване. Хората си живеят тук, регионът е хубав, общината модернизира селищата и затова рядко се предлага нещо на имотния пазар. От 2007 г. по програма САПАРД, от собствени приходи и от държавния бюджет се работи по благоустрояване на трите села и на Сапарева баня, защото интересът на инвеститорите расте, казва кметът инж. Сашо Иванов.

Очакване

В момента предлагаме няколко къщи за продажба, но пазарът е в застой. Купувачите изчакват да се пусне в експлоатация лифтът от хижа Пионерска и новия път до Паничище, както и да тръгне проектът за ски центъра Паничище - Езерата - Кабул, казва Албена Драгиева, управител на местната агенция за имоти Санди. Хубавите стари и запазени къщи в Сапарева баня се предлагат по 50-70 хил. лв., а тези ново строителство - по 70-120 хил. EUR.

Земята

Земеделските земи до регулация се изкупиха. По-отдалечените места не привличат купувачите, тъй като няма комуникации и инфраструктура и имотите се оскъпяват. Квадратен метър земеделска земя върви от 25 до 100 лв. и цените все още са добри, казва Албена Драгиева. Имотите в регулация се предлагат по 80 лв./кв. м. В Паничище цената на парцел е 420 лв./кв. м с право на строеж. Купувачите са основно българи и руснаци, повечето от които вече имат готови проекти и започват работа.

Намерения

От началото на годината са издадени към 50 строителни разрешения. Преобладават преустройствата на съществуващи жилищни сгради с магазини, допълнителни етажи и по-малко ново строителство. В момента се изгражда хотел и вилно селище до минералния извор в града. Нов SPA център се изгражда на мястото на старата градска минерална баня. Комплексът ще запази част от функциите на обществена къпалня, но ще има луксозна част за водни терапии. Възложители са общината и Луч-91 от София, които ще ползват обекта на концесия. Все още сериозното строителство на Паничище не е започнало. Има заявени само инвестиционни намерения като големия проект за вилно селище на Феърплей интернешънъл.

Устройство

Уникалните природни дадености от най-топлата минерална вода в Европа от гейзер със 102 градуса по Целзий, прекрасната планина, Седемте рилски езера, курорта Паничище, резервата Скакавица, близостта до столицата и предстоящото строителство на летище са нашият актив за развитие на туризма и икономиката, казва кметът на Сапарева баня инж. Сашо Иванов. В стопанския капитал са и към 80 000 дка общински гори, придобити по съдебен ред. Има общинско лесничейство и общинско дружество ВиК. Работим за устойчиво развитие на района, без да повтаряме грешки на други райони. Тоест първата задача е устройство на територията, уточнява кметът. В Сапарева баня са изкупени над 80% от имотите в атрактивните местности Света Богородица и Коичица, които вече имат планове за застрояване и регулация. Това ще предпази зоните от хаотично застрояване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА