Last news in Fakti

18 Август, 2008 00:00 722 0

Ипотечен стрес в Австралия

  • имотите-
  • австралия-
  • цените-
  • страната-
  • австралийски-
  • 000 австралийски долара
Австралия вероятно влиза в рецесия на жилищния сектор, сходна с тази във Великобритания и САЩ, писа Bloomberg. Комбинира се въздействието на повишаващ се брой необслужвани ипотеки, спад в цената на имотите, висока цена на кредита и забавен икономически растеж.

Според МВФ в доклад през април, цените на имотите в Австралия са били едни от най-надценените в целия свят. Оценката, която сега дава специалист на Morgan Stanley в Сидни е, че цените ще се понижат с 30% до 2010 г. За пръв път от Голямата депресия досега през месец юни цените на имотите в големите австралийски градове се понижават.

По данни на компанията Residex, която следи движението на цените на имотите в Австралия още от 1865 г., цените в Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Пърт, Аделаида, Даруин, Хобърт и Канбера са се понижили между 0,6% и 2,2%. Средното за страната значение се е понижило с почти 3% до 458 000 австралийски долара, или $435 000.„Австралия се е запътила към срив в цените на имотите, какъвто има веднъж на 100 години. Никога не съм виждал комбинация от толкова много негативни фактори" - изтъква специалист.

Размерът на австралийската икономика е близо $1 трилион. Страната излезе сравнително без поражения от азиатската финансова криза от 1997 г. и пукането на интернет балона през 2000 г.

Едновременно с това обаче през последното десетилетие доброто икономическо развитие се съчета с консуматорски бум, който доведе до твърде сериозна задлъжнялост на домакинствата: 160% от техните доходи, двойно повече в сравнение с 1999. За същия период цените на имотите в Австралия са се покачили със 140%.Според използваните от МВФ показатели, имотите в Австралия са надценени с 25% и само Великобритания, Холандия и Ирландия имат по-високи цени по сравнение с възможностите на домакинствата.

Тъй като консуматорските разходи формират 60% от икономиката на Австралия, един срив в цената на имотите ще окаже силно негативно въздействие върху благосъстоянието на страната. Средният размер на ипотеката в Австралия е 250 000 австралийски долара, а плащанията по ипотеки поглъщат 38% от домакинските бюджети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА