19 Септември, 2008 00:00 678 0

Замря търсенето на жилища над 1000 евро за квадрат

  • жилища-
  • цените-
  • имоти-
  • кризата-
  • председател-
  • българия-
  • които
В близко време най-чувствително поевтиняване ще има на жилищата, които се оферират на цени между 1300 и 1500 евро на квадратен метър. Това прогнозира Лъчезар Искров, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". През последните месеци сделки в средния сегмент са много малко и търсенето е изключително слабо. Това са главно нови жилища с недобро качество на довършителните работи, разположени в зони без добра инфраструктура, уточни той.

Мисля, че банките ще бъдат много резервирани при кредитиране на строителството на жилища от този сегмент, каза още Искров. Вдигането на лихвите по ипотечните кредити ще насочи повече купувачи към евтините жилища с цени под 950 евро за квадрат в строеж. Обикновено този тип имоти се купуват от хора, които ги взимат за собствени нужди.

При поскъпването на наемите все повече българи ще предпочетат да инвестират в евтино жилища, като вземат ипотечен кредит, добави шефът на НСНИ.Според предишния председател на сдружението Орлин Владиков България може да извлече ползи от световната финансова криза. Това ще се изрази в спад на цените на някои жилища до 30 процента, прогнозира той, цитиран от Profit.bg. На първо място това са старите жилищни имоти във всички градове на България, които се движеха в пакета на всеобщото увеличаване на цените. На второ място, и това вече е реалност, ще продължи спадът на цените на някои ваканционни имоти и терени за застрояване. Очакваното намаление до края на годината в тези сегменти ще е от 25 до 30%, уточни той.

За българския пазар на имоти кризата има два сценария - лош и добър, каза още Владиков. Лошият вече сме го гледали в други страни. А добрият е уникален и става само за нас. Страната ни вече е данъчен рай за чужденците. В същото време цените на имотите падат. Ако използваме кризата, за да пренасочим потока на парите към себе си, ние печелим. Нужно е мъничко реклама. На нашия пазар ще има добри проекти на ниски цени. Има шанс към България да потекат пари от Русия и арабските страни. И тогава кризата ще се превърне в пир, добави бившият председател на НСНИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА