Last news in Fakti

7 Октомври, 2008 00:00 902 0

14 декара земя в София "купени" с фалшив договор

  • драшков-
  • борисов-
  • петър-
  • бойко-
  • петър драшков-
  • бойко борисов
Сигнал за измама с голям общински имот прати на прокуратурата столичният кмет Бойко Борисов. Аферата за 14 декара в кв. "Стрелбище" е станала възможна чрез фалшифициране на подписа на самия Борисов. В схемата фигурира и друго известно име - на Петър Драшков, брат на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков.

"Сделката" е финализирана на 17 април, когато нотариусът Емануил Каракашев издава на фирма "Сида-С" нотариален акт за 14-те дка. В нотариалния акт е отбелязано, че имотът е придобит чрез договор за покупко-продажба на 18 януари 2008 г. Самият договор е фалшифициран, като под него са подписани кметът Бойко Борисов и собственикът на "Сида-С" Петър Драшков. С него те се "споразумяват" общината да продаде терена на фирмата на цена от 973 000 лв. Като основание за сделката се посочва правото на общината да продава имоти чрез търг или конкурс след решение на СОС.

Въпреки това и в договора, и в нотариалния акт решение на СОС не е посочено. Като доказателства е приложена преписка на район "Триадица" за издаване на скица, но за друг имот. От документите става ясно и че продаденият имот е на цена, равна на данъчната му оценка, а СОС няма подобна практика. Самата "цена" е много пъти под пазарната - 69 лв. на кв. м.

Не е ясно дали и подписът на Петър Драшков не е фалшифициран. До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да се свърже с него. От търговските регистри става ясно, че три месеца по-късно той е продал за 10 млн. евро 100% от капитала на "Сида-С" на друго дружество - "Симеон-2". Собственици в него са Емил и Станко Димитрови. Емил Димитров фигурира в управата на "Бороинвест", "Табак Трейдинг Партнър" и др. Петър Драшков е ексдипломат, бивш шеф на БОДК. Брат му Иван Драшков бе зам.-шеф на контраразузнаването, когато Бойко Борисов бе главен секретар на МВР. Той оглави контраразузнаването по време на тройната коалиция след отстраняването на Иван Чобанов.

Сигналът на Борисов вчера още не бе пристигнал в СГП. Градският прокурор Николай Кокинов увери, че когато това стане, ще бъде образувана проверка. Тя ще изясни дали има достатъчно данни за извършено престъпление и дали трябва да се образува наказателно дело.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА