Last news in Fakti

9 Октомври, 2008 00:00 640 0

Пазарът приема спокойно новите данъчни оценки

  • оценки-
  • оценка-
  • данъчните-
  • данъчна-
  • сделките-
  • имоти-
  • данъчна оценка-
  • данъчните оценки
Планираното драстично увеличение на данъчните оценки с 50% от догодина няма да промени съществено начина на изповядване на сделките с имоти, смятат брокери и кредитни консултанти. Техните данни за дела на продажбите, вписвани по данъчна оценка, варират от 40-50% до над 90% от сделките. По-високите данъчни оценки обаче няма да го променят, защото остават в пъти по-ниски от пазарните цени на имотите.

Наблюдения

Брокерите определят ръста на данъчните оценки като опит да се попълнят бюджетите на общините, особено при очаквания застой на сделките с имоти. При продажба общината прибира поне 2% данък от цената по нотариален акт, която трябва да е по-високата от двете стойности - пазарна цена и данъчна оценка. Дори при драстичния ръст догодина обаче данъчните оценки няма да догонят пазарните цени, коментира Радослав Босилков, мениджър на Source Residential Properties. Той даде пример с жилище в столичния квартал Иван Вазов с данъчна оценка около 120 000 лв. и цена 180 000 EUR. От агенция Явлена сочат още по-драстично разминаване. В добрите квартали на София данъчните оценки на старите жилища са 50-100 000 лв., а на новите - около 150 000 лв. Това е едва 1/5 от продажните цени, даде пример Младен Митов, анализатор в агенцията.

Ефект

Според Младен Митов изповядването на сделки по данъчни оценки губи популярност сред продавачите на имоти заради опасенията, че не могат да докажат доходите. Нерядко те дори поемат разликата в данъците и таксите, но държат да се впише реална цена, обясни той. Риск за купувачите има при разваляне на сделката, тъй като могат да си върнат само вписаното в нотариалния акт. Според Радослав Босилков изповядването по данъчна оценка се предпочита в скъпите квартали на София заради по-високите разходи. При имот за 300 000 EUR те са 8-9000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА