Last news in Fakti

13 Октомври, 2008 00:00 603 0

Испанци посягат към дюните на Лозенец

  • върху-
  • испанците-
  • собственост
Испанска фирма е на път да застрои и последните останали незасегнати пясъчни дюни по Черноморието - в района на бившия къмпинг "Корал" край Лозенец, алармира шефът на Асоциацията на парковете Тома Белев. Върху 120 дка там компанията "Ибердрола имобилярия" е планирала да издигне курортния комплекс "Корал бийч елит". Проектът вече се рекламира на зелено в интернет страницата на компанията. Ще се вдигнат вилни къщи с общо 2500 апартамента, оборудвани и с басейни и заведения. Всичко щяло да е изключително луксозно.

Според Белев бъдещият градеж ще се простира точно върху пясъчните дюни. Въпреки че територията не е част нито от защитения природен парк "Странджа", нито от "Натура 2000", строеж на това място ще е в нарушение на националното законодателство. То прогласява, че дюните са изключително държавна собственост и върху тях не може да се изгражда нищо. Кметът на община Царево Петко Арнаудов заяви, че все още не е издал строително разрешение на испанците, но едва ли ще има проблем. За дюните пък не отговарял, защото не били общинска собственост. Все пак той обеща днес да направи пълна проверка как испанците са се сдобили със собственост върху пясъчните образувания. Той обаче каза, че по-голямата част от терена за бъдещия комплекс "Ибердрола" била закупила от частни лица. Въпреки че все още нямат строително разрешение, испанците са обявили и срок за завършване на инфраструктурата на терена - пролетта на 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА