Last news in Fakti

28 Октомври, 2008 00:00 1 681 0

Цените падат в квартали без канализация и асфалт

  • цените-
  • около-
  • витоша-
  • където-
  • комплекси-
  • квартали-
  • обаче-
  • 1000 eur-
  • бул симеоновско шосе
Част от смятаните доскоро за престижни квартали в южната част на София вече минават в по-ниска категория, смятат агенциите за имоти. Причините са липсата на канализация и асфалтов достъп до масово никнещите нови сгради там.

Корекции

Типичен пример за корек-ция на цените е квартал Витоша, сочен за един от надценените райони в София. Кварталът край бул. Симеоновско шосе се обособи през последните 4-5 години и няма улична мрежа, канализация, търговски обекти, детски градини и училища, нито развит градски транспорт. Престижът му се крепеше на южното местоположение и близостта до Витоша, заради което цените в някои от строящите се затворени комплекси стигаха 1300-1500 EUR/кв.м. Сега обаче много инвеститори намаляват офертните нива с 10-15% до 950-1000 EUR/кв.м. Независимо колко искат предприемачите, сделките във Витоша вече се сключват на тези цени, посочи Росина Спиридонова, старши мениджър в кантора на Адрес недвижими имоти. Според Радослав Босилков от Source Residential Properties един от факторите за регулирането на цените в квартала е появата на големи комплекси като Модера резидънс на Мартинса Фадеса, в който продажбите започнаха от около 900 EUR/кв.м. Основното притеснение на купувачите са съмненията дали и кога ще бъде изградена инфраструктурата във Витоша. По тази причина избягват покупки навътре от бул. Симеоновско шосе, обобщи той. Сходна е ситуацията с Манастирски ливади, където търсенето се насочва към комплексите от затворен тип на компании като Крит, ГЕК груп, Уинслоу дивелъпмънт. Причината е увереността на купувачите, че така ще имат уреден достъп до жилищата си.

Изплуване

Обратна е тенденцията в слабо популярните панелни квартали като Дружба, Люлин, Овча купел. Там статистиката на Адрес от последните месеци сочи ръст на цените, които вече надминават 1000 EUR/кв.м. Според Росина Спиридонова причината е, че това са сравнително добре уредени жилищни зони. Пазарът в панелните квартали обаче е малко изкривен и се движи със забавяне. И там ръстът на цените вече спира, посочи тя. Радослав Босилков също отчита нарастваща популярност на новото строителство в панелните комплекси, но само в определени зони. В Овча купел това е районът около Нов български университет, където цените на новите жилища стигат 1100 EUR/кв.м. Кварталът става все по-търсен и заради близостта до Витоша, посочват от Source. В Дружба и Полигона вървят имотите до бул. Цариградско шосе. Фактори за ръста на цените са развитието на офис зона около летището и строежът на магазин на Carrefour. В Люлин най-търсени са имотите около входа на комплекса и спирките на метрото, където цените на новите жилища се движат около 1000 EUR/кв.м. Във вътрешността и на трите квартала обаче цените на жилищата са далеч от 1000 EUR/кв.м и долната им граница е 700-750 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА