Last news in Fakti

23 Декември, 2008 00:00 579 0

Земята за строителство ще поевтинее напролет

  • цените-
  • обаче-
  • много-
  • строителство-
  • според-
  • които-
  • изчакват-
  • симеон-
  • митев-
  • симеон митев-
  • шанс груп-
  • макс шанс-
  • макс шанс груп
Цените на строителните терени, които през последните години стигнаха космически стойности, се очаква да паднат напролет. Това прогнозира управителят на РЕ/МАКС Шанс груп Симеон Митев. Новината е добра за строителни предприемачи и инвеститори, много от които изчакват изгодни сделки за покупка на земя за нови проекти.

Пазар

Според Симеон Митев очак­ваният спад на цените през март - април е по-скоро на психологическа основа. По това време на годината се плащат данъци и високи сметки за отопление, а от друга страна, банките силно ограничиха кредитирането и оборотни пари трудно се набавят. Това ще принуди много продавачи на земя, които в момента изчакват, да свалят цените с 30-40%, прогнозира той. Към момента обаче от РЕ/МАКС Шанс груп отчитат, че ако има спад в цените на земята, той е спорадичен. Подобни са наблюденията на Никола Стоянов, управляващ съдружник в агенция Бългериан пропертис. Очаквахме на пазара да се появят много обезценени имоти, но засега това не се случва. Явно всички изчакват Нова година и ако лошите новини от САЩ и Европа продължат, ще има спад в цените, коментира той.

Спад

От агенция Явлена обаче вече отчитат сделки за земи с по-сериозни отстъпки. Младен Митов, анализатор в агенцията, даде пример с парцел за промишлено строителство в източната част на Околовръстното шосе на София, чиято цена от 90 EUR/кв. м е паднала на 60 EUR/кв. м. Цените в София обаче продължават да са високи, като в центъра офертите стигат и 2800 EUR/кв. м. Практиката показва, че за административно строителство не е подходящо цените на земята да са над 1000 EUR/кв. м. Затова съветвам предприемачите да преценят на каква крайна цена може да продават, да върнат лентата назад и да фиксират колко могат да платят за земя, каза Младен Митов. Според него цените на строителните терени трябва да паднат с поне 50%. Собственикът на инвестиционната компания Грийнлайф Николай Пехливанов също посъветва колегите си да се пазарят за покупка на половината от офертната цена.

Колко струват терените

Цени от 300-350 EUR/кв. м държат парцелите по западната дъга на софийското Околовръстно шосе, сочат наблюденията на РЕ/МАКС Шанс груп. Земите за промишлено строителство в района на Герман и Лозен вървят по 200 EUR/кв. м. От подобни нива тръгват и терените около Овча купел и Горна баня.В града се предлагат много парцели с визи за проектиране. Там не е отшумяла продажбата по цени според разгънатата застроена площ (РЗП) на бъдещата сграда. Според Симеон Митев за централните и южните райони инвеститорите са склонни да платят до 500 EUR/кв. м от потенциалното РЗП. Офертите по Цариградско шосе и България обаче още надминават 700, дори 1000 EUR/кв. м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА