Last news in Fakti

29 Декември, 2008 00:00 437 0

Слънчеви централи за 30 млн. EUR в Пиринско

  • централи-
  • благоевград
Общо 16 инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаични централи са постъпили в РИОСВ-Благоевград през последните 2 години. Единадесет от тях ще са на територията на Петрич, а по един - в общините Благоевград, Струмяни, Сандански, Разлог и Хаджидимово.

Мощности

Инсталираната мощност на соларните централи е от 120 kW до 2.7 MW. За два от проектите ще има оценка на въздействието на околната среда заради близост до зони от Натура 2000.

Инвестиции

Фотоволтаични електроцентрали е най-скъпата инвестиция сред останалите възобновяеми източници. Стойността е от 1 млн. EUR за 150 KW до 10-12 млн. EUR за централи с мощност 2-3 MW. Въпреки това интересът е много голям. Причината е, че слънцето е най-сигурният източник за разлика от непостоянните вятър и вода.

Финансиране

Почти всички предприемачи ще кандидатстват за финансиране по програмите на ЕС за енергийна ефективност. Няколко от фирмите са с партньори от Германия и Холандия. Все още най-голям дял от бизнес намеренията за производство на екоенергия в Пиринско имат водноелектрическите централи. През последните две години техният брой е 53, а желаещите да правят ветроенергийни паркове са 4 - в Якоруда, Гоце Делчев и Благоевград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА