Last news in Fakti

9 Февруари, 2009 00:00 596 0

Брокери привличат купувачи с нулева комисиона

  • комисиона-
  • имоти-
  • според-
  • двете-
  • недвижими-
  • страни-
  • двете страни-
  • между двете страни
Брокери привличат купувачи на апартаменти с нулева комисиона при сделките. Това съобщиха вчера от „Адрес Недвижими имоти”. Новината бе потвърдена и от други фирми, търгуващи с недвижимости. Досега брокерите взимаха такса за това, че намират купувач за даден апартамент, както от продавача му, така и от този, който купува жилището. Комисионата за агенцията се разделяше по равно между двете страни.

От началото на следващата седмица обаче тази такса ще се събира само от продавачите, обясниха от агенцията. Причината за прилагането на новия подход е застоят в бранша и липсата на интерес от страна на купувачи. Причината да няма имотни сделки е финансовата криза и трудното отпускане на кредити от страна на банките.

Според запознати друга причина за въвеждането на нулева комисиона е заплахата от фалит на 50 процента от агенциите за недвижими имоти. Досега фирмите събираха комисиона от близо 6 на сто, която се делеше между двете страни. По новия метод, ако един апартамент струва 100 000 лв., таксата, която продавачът ще трябва да плати на брокера, който е намерил клиент за имота му, ще е 6000 лв.

Според брокери по този начин ще се върнат купувачите на пазара на недвижими имоти, а на продавачите ще се предоставят и актуална информация за движението на пазара на жилищата. Експерти коментираха още, че нулевата комисиона ще е само при продажба на жилища, а при отдаването под наем се запазва методът, според който и двете страни си разделят таксата.

В момента комисионата при отдаването на апартаменти под наем е 6 процента, колкото и при продажбите. За да сключат въобще някакви сделки, продавачи на имоти са принудени да свалят цената с поне 20 на сто от първоначално обявената.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА