Last news in Fakti

12 Март, 2009 00:00 497 0

Банковият кредит остава най-търсен за покупка на дом

  • кредит-
  • банка-
  • недвижим-
  • финансиране-
  • ипотечен-
  • недвижим имот-
  • ипотечен кредит-
  • купи недвижим имот
Банковият ипотечен кредит остава най-предпочитаната форма на финансиране при покупка на недвижим имот, сочи проучване. Причината е, че въпреки завишените критерии и по-високите лихви заемите от трезорите най-много защитават купувача и продавача.

Възможността да се купи недвижим имот на лизинг в момента е почти нищожна, защото повечето лизингови компании са съсредоточени в основните си дейности, свързани с финансиране покупката на автомобили и машини с изключение на техниката за строителство, както и управление на съществуващия портфейл.

Епизодичните предложения на пазара за схеми на финансиране, предлагани от строителите, също са възможни, но те не са по-изгодни от банковия кредит. Тези схеми са краен вариант при хора, които не могат да докажат доходите си пред банка. Една от причините е, че независимо колко вноски е направил купувачът, в повечето случаи собствеността се прехвърля при издължаване на цялата сума към строителя или инвеститора. С кредит от банка купувачът получава нотариален акт за имота веднага.

32,10% от участниците в анкета заявяват, че смятат да вземат ипотечен кредит през следващите три месеца, а 7,62 на сто ще го сторят към края на годината. Най-голям процент от анкетираните - 54,04%, не смятат да теглят ипотечен кредит, а 6,24% не са решили.

Средният потребителски кредит през февруари е 9100 лева, като най-желаните срокове са 5 и 10 години. Според проучването на финансовия портал най-предпочитаният потребителски кредит в евро през февруари е бил продуктът без поръчител на УниКредит Булбанк, който е с намаляващи вноски. Заемът до 5000 евро на "Алианц" е на второ място в класацията. Сред трите най-предпочитани оферти е и потребителският кредит на Банка ДСК. Той е с поръчители и превод на работна заплата по програма "ДСК Партньори".

През последните години се изградиха много сгради, но в момента възможността да се купи недвижим имот на лизинг е почти нищожна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА