Last news in Fakti

14 Януари, 2015 16:27 18 757 9

Строят мост между Черно и Азовско море

  • керчески проток-
  • мост-
  • море

Мостът през Керческия проток, който ще свързва Черно с Азовско море, ще е с дължина 19 километра. Днес стана ясно, че само една фирма ще строи инфраструктурното съоръжение – „Стройгазмонтаж”, чийто собственост на предприемачът Аркадии Ротенберг. Стойността на инвестицията е 228.3 млрд. руски рубли.

Мостът ще е четирилентов. Също така ще има и две железопътни трасета. Плановете са строителството да започне тази година и да приключи през 2018 г.

Керченският проток е с дължина 15 км. и ширина 4.5 км. Максималната му дълбочина е 18 метра. Известен е с това, че е зона за добив на много видове риба.

Първият мост, който е съединявал двете морета е железопътен и е построен през 1944 г. Година по-късно обаче ледоход поврежда 30% от опорите му и е взето решение да се разруши. През 1953 г. неговата функция е заменена от ферибот, който свързва пристанище Крим (Кавказ) с Краснодарския край. Това продължава до 1980 г., когато поради силна амортизация на фериботите е прекратено превозването на пътници и товари през пролива.

През 2003 г. Карченският пролив предизвиква спор между Русия и Украйна, решен с подписването на договор, в който е признат за съвместни вътрешни води на двете държави. Преговорите за разделяне на Азовско море, обаче продължават и днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нев

    2 0 Отговор
    "Строят мост между Черно и Азовско море"

    ХАХАА, значи рибарите от едното море, ще "ходят" по моста до другото море! Или мостът се строи, за да може рибите от едното море да се свързват с друогото!
  • 3 Andrey

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    1) който свързва пристанище Крим (Кавказ) с Краснодарския край - глупости! Крим - Кавказ е линията
    2)в момента около 6 ферибота обслужват линията Крим-Кавказ
    3) правен е опит за построяване на мост, но е бил неуспешен понеже дъното е пясъчливо и основите поддават (фундаментите още стоят)
    4) 18 максимална дълбочина? ХА! корабите на места стържат по дъното и 18 метра няма никъде!
    Статията Ви е пълна с грешки

    Коментиран от #4

  • 4 Chetene

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Andrey":

    Статията си е много добре.
    Андрейчо, прочети малко, преди да говориш групости. Ето предоставям ти информация
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kerch_Strait
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ветеран

    2 0 Отговор
    Мост между морета? Браво, това е нещо нечувано и невиждано. Интересно, как си го представя авторът?!
  • 7 vsp

    1 1 Отговор
    мост между морета, що за тъпотия!?
  • 8 Вес

    0 0 Отговор
    Аркадии Ротенберг изпълнява всички големи държавни поръчки в Русия, където шуробаджанащината бие дори тази в България
  • 9 Случаен

    0 0 Отговор
    Той е между двата бряга, но е и между Азовско и Черно море , отгоре по картата е Азовско, а надолу- Черно море. Така че , е МЕЖДУ. Просто е, но преди да се пише , обикновено се мисли.