Last news in Fakti

23 Март, 2009 00:00 598 0

Брюксел ще следи с камери строежа на магистрала

  • магистралата-
  • люлин-
  • автомагистрала-
  • строителството-
  • млн евро
От днес строителството на автомагистрала "Люлин" се наблюдава с камери, съобщи депутатът Ненко Темелков. Процесът се следи от Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Достъп до картината ще има и в Европейската комисия, предаде БТА. Камерите ще са включени денонощно и ще следят работата в бетоновия възел, на магистралното трасе и другаде - общо 16 сектора, които могат да се променят по команда на оператора.

Записите постъпват директно в дирекция "Оперативен контрол и управление на риска" в НАПИ.

Видеонаблюдението е монтирано от фирмата-изпълнител "Мапа-Дженгиз" за предотвратяването на спекулации, свързани с изграждането на магистралата, както и за упражняването на по-ефективен контрол върху обекта.

До края на юни ще бъдат открити пет километра от автомагистрала "Люлин", прогнозира миналия месец областният управител на Перник Иван Димитров. Трасето е на територията на Софийска област.

На 8 август 2006 г. Агенция "Пътища" подписа договора с турския консорциум МАПА - ЧЕНГИЗ за възлагане на строителството на автомагистрала "Люлин". Общата стойност на договора бе 137,382 млн. евро за 19-километровия участък. Компанията бе избрана от късата листа, в която влизат пет фирми - три турски и две гръцки. Според офертата на компанията средната цена за 1 километър от аутобана излиза 7 230 611 млн. евро, което е най-скъпото пътно строителство в България, заради трудното трасе и специалните съоръжения. Бюджетът на проекта е 148,450 млн. евро, от които 75% /111,338 млн. евро/ са осигурени безвъзмездно от програма ИСПА на Европейския съюз, а останалата част са държавно финансиране. Крайният срок за построяването на магистрата е 3 години.

Строежът на магистралата стартира в края на януари 2007 г. със символична копка на премиера Сергей Станишев. За ускоряваянето на строителството на магистралата в края на миналата година бе договорено да се включат три български подизпълнители в строително-ремонтни дейности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА