Last news in Fakti

31 Март, 2009 00:00 567 0

Хвърлихме 2 млрд. лева за земя

  • през миналата година
Земя за 1.92 млрд. лв. е продадена у нас през миналата година. Инвестициите в ниви са били предпочитани в навечерието на световната финансова криза. Затова и средната цена на земеделската земя е скочила с 33% до 312 лв./дка през 2008 г., показва проучване на Системата за агропазарна информация - САПИ.

То е направено по данни от областните дирекции Земеделие към аграрното министерство. От фондовете за търговия с имоти обаче уточниха, че от началото на 2009 г. нивите са поевтинели с около 100 лв. и вече се продават по 230-240 лв. Затова и сега бил най-подходящият момент за инвестиция в нива.

Свиването на строителството заради кризата се е отразило и на цените на земята с цел смяна на предназначението за строеж върху тях. През 2007 г. средната цена е била 20 490 лв./дка, докато през миналата година е отчетен спад от 18% до 16 902 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА