Last news in Fakti

9 Януари, 2009 00:00 593 0

С 40 на сто поевтиняха апартаментите в Литва

  • година-
  • миналата-
  • жилища-
  • миналата година-
  • през миналата-
  • през миналата година
С близо 40 процента са паднали цените на масовите жилища в Литва през миналата година, съобщава сайтът Delfi.lv. За времето от средата на 2007 г. поевтиняването е над 56 на сто. В момента средните цени са на ниво 952 евро за квадратен метър.

През 2008 г. бе спряна реализацията на всички нови проекти за изграждане на жилища. Голяма част от новопостроените апартаменти стоят непродадени, като причината е, че продавачите ги оферират на доста високи цени.

Най-голямо търсене през миналата година е имало за маломерни апартаменти. Предлагането обаче е много малко, защото собствениците им предпочитат да ги дават под наем в очакване на нов бум на пазара. През миналата година със 70 процента е нараснал броят на предлагането на жилища за наемане, а търсенето е паднало с 30 на сто. В резултат наемите са паднали двойно за последните 12 месеца.

След началото на новия век бившите съветски прибалтийски републики бяха на върха по растеж на сектора на недвижимите имоти. Интерес към тях имаше най-вече от близките скандинавски държави. От началото на 2007 г. там търсенето започна да намалява и се появиха признаци на свръхпредлагане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА