Last news in Fakti

21 Април, 2009 00:00 610 0

Дават 3 млн. лв. за проекти за правителствен център

  • около-
  • подробен устройствен план-
  • бул цариградско шосе
Общо 3.149 млн. лв. отпуска държавата за организиране и провеждане на конкурс за новия правителствен център на столичния бул. Цариградско шосе. Средствата са основно за заплащане на проектите на допуснатите в процедурата участници и за изработването на подробен устройствен план.

Замисъл

В средата на миналата година правителството натовари министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов да обяви конкурс по Закона за обществените поръчки. Поръчката включва изработването на концепция и подробен устройствен план. Първоначално в конкурса се включиха 19 архитектурни бюра, но до надпреварата бяха допуснати само 6. Класираните са Фостър и Партньори, Заха Хадид Лимитед, Доминик Перо архитект, Обединение Г-3 на българския архитект Георги Стоилов, Фуксас Асочати С.Р.Л. и Консорциум Адаис проект.

Възнаграждения

Кандидатите, чиито предложения бъдат отхвърлени, ще получат като обезщетение по 100 хил. EUR. Със спечелилия конкурса ще бъде договорена допълнително стойността за откупуване на авторските права върху проекта му. Правителственият комплекс трябва да бъде изграден в района на 6-и километър на бул. Цариградско шосе, на мястото на бившите казарми. Военният имот е с площ около 600 дка. Очаква се самото строителство да глътне между 1 и 3 млрд. EUR и да се проточи около 10 години. Част от комплекса може да е готова около 2017-2018 г., когато България поема 6-месечното председателство на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА