Last news in Fakti

5 Юни, 2009 00:00 617 0

Планират соларен парк край Белоградчик

  • изграждането
Две чуждестранни фирми - от Италия и Германия, са проявили интерес към изграждането на фотоволтаична централа в близост до Белоградчишките скали, съобщава Expert.bg. Това стана ясно по време на подписването на споразумение за сътрудничество между Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) и община Белоградчик.

По думите на кмета Емил Цанков освен природен феномен Белоградчишките скали са известни и с това, че там е измерена най-висока интензивност на слънчева радиация, която би могла да бъде използвана за производство на възобновяема енергия. Максималната мощност на централата, която би могла да бъде, е 20 мегавата.

Подходящият терен за целта се намира на 2-3 км от скалите. За изграждането на фотоволтаичната централа ще се използва публично-частно партньорство, каза кметът. Според изпълнителният директор на АЕЕ Таско Ерменков изграждането на централата ще изисква голяма инвестиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА