Last news in Fakti

19 Август, 2009 00:00 632 0

32 млн. лева закопани във Военното НДК

  • младенов-
  • военното-
  • комплекс-
  • военен-
  • комплекса-
  • обекта-
  • министърът-
  • изграждането-
  • момента-
  • военното ндк
Тридесет и два милиона лева е струвало до момента изграждането на Националния армейски комплекс, познат като Военното НДК. Това обяви вчера министърът на отбраната Николай Младенов. Между два и десет милиона лева са по-консервативните оценки за средствата, необходими за довършването на обекта, допълни шефът на военното ведомство.

Младенов показа комплекса на представители на медиите. Лъскава фасада от стъкло, буренясал двор, мраморни коридори, стаи с позацапан мокет, монтирани датчици за известяване при пожар, огромна конферентна зала на ниво "гол бетон" бяха някои от гледките, които се разкриха пред журналистите.

Комплексът е изключително скъп и е с неясна цел, коментира Младенов. Според него ако през следващите месеци няма решение как сградата да бъде използвана - дали да бъде довършена или продадена, тя ще продължи да седи под ключ и да се руши. "А все пак, за добро или за зло, тук са инвестирани доста пари. Аз не бих ги инвестирал тук. Бих ги насочил по-скоро към нужди на армията, които остават незадоволени заради подобен тип дейности", добави министърът.

Той предвижда комисия с участието на архитекти и общественици да прецени идеите за бъдещата реализация на комплекса. По думите на Младенов сред вариантите за реализация на обекта са той да бъде продаден, да бъде развиван като комплекс за нуждите на Българската армия и Министерството на отбраната или да бъде използван за други цели. Младенов очаква до месец-два да се изясни най-добрата идея и тя да започне да се реализира.

На въпрос дали до момента са открити длъжностни нарушения МО шефът каза, че тече проверка, свързана с комплекса. Документите са събрани и се проверяват от компетентните органи, уточни Младенов.

По повод намаляването на наеми в Централния военен клуб Младенов коментира, че в момента се проверява защо това е направено. Министърът добави, че обяснението, което е получил, е че старите договори са били неправомерно подписани, а новите са на базата на законосъобразни търгове и кандидати са предложили по-ниски наеми.

Търгът за продажба провален без кандидати

Строежът на Националния военен комплекс, известен още като военното НДК, започва през 2004 година на терена на бившия Военноисторически музей. Първоначалната идея е в него да бъдат настанени редакциите на военния телевизионен канал и изданията на армията, както и киностудията, архивът, библиотеката и институтът по военна история. Комплексът е разположен на 14 дка на централния столичен бул. "Скобелев" 23 между Петте кьошета и НДК. Разгънатата застроена площ е 34 980 кв. м. Той се състои от кино-конферентна зала с 900 места, хотелски комплекс с 32 апартамента и подземен паркинг за 900 автомобила. Изпълнител на обекта е фирма ХУФУ ЕООД, а строителството е спряно от 15 януари 2009.

Решението за изграждането на военното НДК бе взето от тогавашния военен министър Николай Свинаров, като изграждането продължи усилено при наследника му Веселин Близнаков. На 14 април 2009 г. Министерският съвет взема решение военният имот да бъде продаден чрез таен търг с начална цена от 99 млн. лева. Само един кандидат закупува тръжни документи, но не се явява на наддаването, организирано на 3 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА