5 Юни, 2009 00:00 774 0

Промишлените парцели у нас водят 3 пъти по цени

  • цените-
  • митев-
  • посочи-
  • парцел-
  • строителство-
  • промишлено-
  • симеон-
  • симеон митев-
  • промишлено строителство
Парцелите за промишлено строителство у нас водят 2-3 пъти по цени тези в повечето страни от Централна и Източна Европа. Това сочи наблюдение на управителя на агенция Шанс 96 Симеон Митев. Проучване на агенцията, проведено на приключилото изложение Real Vienna в австрийската столица, показва огромна разлика в цените на сходни парцели в София и в столици като Прага, Будапеща, Букурещ.

Съпоставка

По данни на Шанс 96 парцел на околовръстно шосе с отреждане за промишлено строителство и комуникации в Прага може да се купи за 10-15 EUR/кв. м, а край Букурещ - за около 25 EUR/кв. м. За сравнение в София земя с подобни параметри тръгва от 45-50 EUR/кв. м, посочи Симеон Митев. Само допреди година цените на такъв парцел край столицата тръгваха от 50-60 EUR/кв. м. Това показва, че ако има спад в стойностите на земята, той е не повече от 10%, допълни Митев. Според него намалението на цените не е достигнало дори половината от необходимото, за да се отпуши пазарът. Незначителен спад в цените на парцелите отчита и агенция Бългериан пропертис, по чиито данни през последните месеци земята в регулация в столицата е поевтиняла с едва 1.5-8%.

Коментар

Цените на индустриалните парцели у нас са изкуствено високи, тъй като много продавачи са купили скъпа земя при растящ пазар, коментира Симеон Митев. За да тръгне развитието на индустриални проекти у нас, цените трябва да паднат поне до тези в Централна Европа. Как обаче да продаваш за 15 EUR/кв. м, като си купил на 50 EUR/кв. м, попита той. Че скъпата земя е пречка пред чуждите инвеститори, смята и Силвия Вълчева, специалист Лизинг на недвижими имоти в Иморент България. Като пример за търсените от инвеститорите нива тя посочи сделка от 2006 г., когато чужда компания с оборот от над 5 млрд. EUR купи парцел за промишлено строителство у нас за 5 EUR/кв. м. Това са хора, които държат сметка и за част от стотинката. А в условията на криза тази аритметика става все по-важна за тях, посочи Силвия Вълчева.

Облекчение

Освен по-евтина земя инвеститорите в икономическите зони в Полша може да ползват и други облекчения.

Специалната икономическа зона Любюски Войводешип предлага данъчни облекчения до 70% за първите две години дейност. Сумата се изчислява на базата на вложените средства или разкрити работни места. Така малка компания, която инвестира 1 млн. EUR, ще получи данъчно облекчение върху 700 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА