Last news in Fakti

10 Юни, 2009 00:00 553 0

Офисите в Лондон достигат справедливата си цена

  • пазари-
  • ситито-
  • възможности-
  • наемите-
  • имоти-
  • възвръщаемост-
  • цените-
  • уест енд
Понижението на цената на офисите в лондонското Сити е толкова рязко, че днес пазарът е единственият глобален бизнес център на имоти, който предлага добра сделка на международните инвеститори. Няма друг офис пазар, който да е регистрирал толкова бърза корекция на цените, става ясно от годишен доклад на консултантската компания DTZ. Според анализаторите, които са изследвали 38 страни в Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и Северна и Южна Америка, перспективата пред глобалните инвестиции в имоти остава мрачна и цените продължават главоломно да падат.

Възвръщаемост
За Великобритания се очаква периодът между 2008 и 2010 г. да донесе най-лошата обща възвръщаемост от имоти, откакто се следят данните от 1921 г. В глобален мащаб цените на имотите може да се стабилизират едва през 2010 г. Въпреки че на някои основни офис пазари стойностите се стабилизират, слабата икономика ще свали наемите на всички пазари, смятат от DTZ.

Спад
Във Великобритания за последните две години наемите на първокласни офиси в ситито и Уест Енд в Лондон са паднали съответно с 31 и с 23%. Очакваното понижение през следващите две години е около 14% в ситито и 20% в Уест Енд. Но дори и наемите да паднат още, пазарът на първокласни офис площи в ситито предлага привлекателна възвръщаемост.

Прогнози
В доклада се прогнозира, че лондонският Уест Енд, Мадрид, Париж и Сидни ще достигнат справедлива стойност по-късно тази година. Повечето други пазари ще станат привлекателни за инвестиции през втората половина на 2010 г. Франкфурт, Ню Йорк, Шанхай и Токио няма да постигнат това преди 2010 г.

Възможности
Макар и да продължават да се сключват сделки на всички пазари, към момента има тенденция те да представляват много селективни възможности, често резултат от затруднено положение на продавача или на базата на много висококачествени наематели и дългосрочни договори за наем, казва Тони Макгоу, директор на отдела за глобални прогнози в компанията. По думите му анализът показва, че пазарите обикновено достигат справедлива стойност и тогава са в състояние да предложат по-широка основа от възможности, преди да достигнат дъното. Според Макгоу обаче ловният сезон още не е започнал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА