Last news in Fakti

12 Юни, 2009 00:00 589 0

Общината отказва да спре строежите в центъра

  • лилков-
  • обясни-
  • наследство-
  • историческо-
  • световно-
  • историческо наследство-
  • световно историческо-
  • вили лилков-
  • световно историческо наследство
Главният архитект на София Петър Диков категорично се обяви против двугодишната забрана на строителството в центъра. Мярката беше поискана вчера от съветника от ДСБ Вили Лилков с цел историческото “сърце” на града да бъде номинирано за световно историческо наследство на ЮНЕСКО.

“Най-лесният начин е да забраниш нещо, но как да спрем инвестициите в условията на финансова криза”, коментира Диков идеята на синия общинар мораториумът да бъде наложен според Закона за устройство на територията, който позволява тази мярка в зони без одобрен устройствен план.

“Скандално е центърът на София да няма устройствен план и решенията да се вземат на парче. Сега се строи навсякъде и без мораториум няма как да изготвим програма за кандидатстване на историческия център за световно историческо наследство на ЮНЕСКО”, коментира Вили Лилков. Той обясни, че забраната на строежите не е задължително условие за номинация, но е една от стъпки. Предложението на синия общинар дойде след становище на Националния институт за опазване паметниците на културата, в което се посочва, че общината не може да кандидатства за обявяването на центъра за световно историческо наследство без тяхно разрешение.

“От НИПК твърдят, че историческият център не е достоен за такава номинация”, обясни Лилков пред “Монитор”. Според него на института щяло да е “изгодно” да няма мораториум, за да позволява бутането на исторически сгради с цел изграждане на нови.

“От администрацията на кмета се примиряват със становището и не правят нищо по въпроса. Това също е скандално, тъй като има решение на общинския съвет хората на кмета да разработят програма, по която общината да кандидатства пред ЮНЕСКО”, обясни още Вили Лилков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА