Last news in Fakti

18 Юни, 2015 20:46 3 218 3

Висока сигурност при сделки с имоти съществува в България

  • нотариуси-
  • сделки-
  • наследство
Висока сигурност при сделки с имоти съществува в България - 1
Снимки: М. Богданова ©

България може да се похвали с добър и силен нотариат. „Нивото на сигурност е много добро, особено в частта с недвижимите имоти”. Това каза Жан Тарад, председател на Съвета на нотариатите на Европейския съюз по време на конференция, която постави началото на среда на високо ниво на Съвета на нотариусите от Европейския съюз в София.

Целта на срещата е да спомогне за хармонизирането на работата на нотариусите от Европа. „В ЕС има 28 правни системи и трябва да ги накараме да работят заедно. За съжаление, все още не е настъпил момента, в който ще имаме едно гражданско право”, каза по време на откриването на конференцията вицепремиерът Миглена Кунева. За нея събитието е белег, че България е на картата на Европа по повече от един начин. „Амбицията ни да направим стабилна правна система и магистратура, която може да си сътрудничи по всички критерии с останалите системи в Европа. Без сериозна правна система с дълбоки корени, без добра нотариална работа и без сигурността, която нотариалната работа дава на гражданския оборот, икономика няма. Или във всеки случай не такава, каквато искаме да присъства България”, допълни тя.

Хармонизирането на работата на нотариусите от цяла Европа ще намали проблемите, които са свързани с онаследяването, сделките с недвижими имоти и всички дейности, които изискат нотариална заверка.

„Събитието се провежда в момента, в който правната ни система се опитва да направи решителна крачка към върховенството на закона. Говорим за съдебна реформа, но става дума за едно общо усилие на всички юристи да повишим степента на доверие във всички институции на правосъдието в България. Това, че точно днес такъв висок форум се случва в София е много важна индикация, че имаме история на успеха”, каза по време на форума министърът на правосъдието, Христо Иванов.

Подготвяните промени в Закона за адвокатурата

А именно част от дейността на нотариусите да се извършва от адвокати, също беше коментирана. Така подготвяните редакции будят притеснения не само сред българските, но и чуждестранни представители на нотариалната дейност. Според Даниел-Седар Сенгор, председател на Международния съюз на нотариата нотариусите имат специален дълг и ако задълженията на едните и другите се объркат, то това може да бъде в ущърб на обществото.

„Евентуалното приемане на предлагания от адвокатурата законопроект ще подложи на сериозен риск стабилността, достоверността и обективността на нотариалните удостоверявания в България, което ще засегне гражданския оборот и ще създаде условия за липса на контрол, безпристрастност и на качество при осъществяване на посочените удостоверявания от лица, които не са нотариуси и за които не съществува задължението да спазват строгите правила на нотариалната професия, а така също създават и условия за злоупотреби”, каза в своето изказване по време на конференцията Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Старецът

    0 0 Отговор
    За една бройка да сключа договор за покупка на апартамент - добре, че проверих нотариуса - в затвора от 2011 год., а апартаментът с куп проблеми. Мой приятел загуби 10 години да възстанови имот, откраднат чрез нотариус на Делян Дорон.
    Висока сигурност в тази държава има само в собствената ни смърт! Жан Татард да дойде да си изповяда няколко сделки тук и тогава да дрънка глупости в услуга на тези, които му плащат!
  • 2 мама ив

    0 0 Отговор
    Ами то имота се проверява преди да си сложиш подписа и да дадеш пари, ама сигурно е била много изгодна сделката и си бързал. Имот се доказва с документи!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.