Last news in Fakti

1 Юли, 2009 00:00 377 0

Очакват до 300-320 лв.за декар ниви през 2009 г.

  • цената
В края на годината цената на декар земеделска земя ще достигне най-много до 300-320 лв. Това прогнозира Георги Георгиев, прокурист на Елана пропърти мениджмънт, приемник на „Елана фонд за земеделска земя". По негово мнение през настоящата година е абсурдно да се очаква ниво на цените от 2008 г.

Основна причина за това е развихрилата се криза. Вследствие на нея през последното тримесечие на 2008 г., както и през първата половина на 2009 г., се забелязва драстично намаляване на броя на сделките и корекция на цената с 30-40 процента спрямо пиковите нива от август - септември 2008 г. В момента цената за декар варира в интервала между 200 и 250 лв.

Според експертите вече се наблюдава и изместване на интереса на инвеститорите към северозападния район. Поради планинския си характер доскоро той бе значително изостанал в сравнение с другите региони на страната и дава възможност за по-бърза покупка на голямо количество земя, което благоприятства концентрацията и евентуално последващата комасация на земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА