10 Юли, 2009 00:00 601 0

Кризата направи панелните апартаменти отново търсени

  • апартаменти-
  • строителство-
  • цената-
  • около-
  • повече-
  • стефанов-
  • които-
  • мирела-
  • имоти-
  • софия-
  • цените-
  • сделки-
  • 000 eur
Златното правило, че цената продава, възроди пазара на недвижими имоти в София. Сега вървят основно панелните апартаменти, защото цените им най-много отговарят на представата на купувачите за стойността на жилищата в столицата. Това пише в анализ, подготвен от екипа на "Мирела" - една от най-големите агенции за недвижими имоти, предоставен на в. Пари.

Цената
За пореден път се оказва, че водещият критерий при покупка на жилище за българина е цената.

Панелните апартаменти носят в себе си потенциала на по-ниската себестойност, което заедно с позабравените им предимства ги прави продаваеми в момента, твърдят от "Мирела". Новото, по-качествено, но и по-скъпо строителство е по-малко търсено.

Сделки
През юни реални сделки в София са се осъществявали в ниския ценови диапазон. Едностайни панелни апартаменти с площ около 40 кв. м са се продавали на цени от 24 000 до 30 000 EUR.

За двустайни тухлени апартаменти с площ около 60-70 кв. м са се осъществявали сделки на цени от 50 000 до 65 000 EUR. Тухлените тристайни апартаменти от 70 до 100 кв. м са се продавали при цени от 70 000 до 90 000 EUR, като цените варират в зависимост от местонахождението, годината на строителство и състоянието на имота. Според екипа на "Мирела" тези цени ще се запазят до края на годината.

Контра
Въпреки че сега панелките са на мода заради по-ниските цени, които отговарят и на качеството на имота, хората с повече налични собствени средства се отнасяли все по-дистанцирано към тях. От март насам има раздвижване и при новото строителство, коментира за в. Пари Людмил Стефанов от специализираната агенция за ново строителство Дом от зора. Той смята, че българите вече са се адаптирали в кризата и вече има достатъчно реални клиенти, с които агенциите да работят. В началото на кризата - от ноември до февруари, клиентите, дори и да позвъняваха за някоя оферта, беше повече, за да ни говорят, че цената впоследствие ще бъде свалена наполовина, каза Стефанов. Сега коментарите на цените били умерени - до 10%.

Атрактивност
В София имотите около бул. България и в Манастирски ливади стават все по-атрактивни. Сградите при бул. България набират все повече привърженици, защото имотите на първа и втора линия не са толкова зле. Строежът на близкия мол допълнително увеличава интереса на хората, твърди Людмил Стефанов. Според него сега най-търсени са двустайните апартаменти на цени около 55 000 EUR. Разбира се, имало и пазар за по-луксозни имоти, които чувствително надхвърлят средното ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА