Last news in Fakti

13 Юли, 2009 00:00 458 0

Пазарът в София остава рисков

  • много-
  • жилища-
  • завършване-
  • строеж
Най-много огледи се правят и най-много сделки се сключват за имотите с най-ниските цени, както и за най-качествените имоти ­ първа линия на морето и в престижните квартали на София и другите по-големи областни центрове, каза Страхил Иванов, управител на агенция “Явлена”. Към имотите от средния ценови сегмент интересът е много нисък, почти никакъв. На продавачите на жилища, чиито оферти са в средния сегмент, ще им се наложи да направят отстъпка от цената, ако искат да пласират по-бързо имота си Има търсене на жилища в строеж, но покупки стават главно на апартаменти пред завършване или вече след завършване на градежа и получаване на разрешение за ползване. Все още хората са много предпазливи, не рискуват и не купуват жилища "на зелено", добави той.

До края на годината не очаквам силно поевтиняване на цените, защото те вече паднаха с 30 процента, каза Тихомир Цаков, управител на агенция "Аристо". От началото на година сделки се сключват само за най-евтините жилища. Купуват ги хора, събрали някакви пари от гурбет или продажба на имоти в провинцията. Добавят си още малко пари от ипотечен кредит и инвестират в жилище. Надявам се да има оживление, но то може да бъде стимулирано най-вече от раздвижване на ипотечното кредитиране, добави той.

Някои строителни предприемачи свалиха цените, но това не увеличи много продажбите на жилища в строеж или пред завършване, каза още Цаков. В момента много трудно може някой да се излъже да си купи апартамент, чийто строеж тепърва започва. Така предлагането на нови жилища също пада наред с търсенето, прогнозира брокерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА