Last news in Fakti

16 Юли, 2009 00:00 672 0

Всеки трети продавач на имот има просрочен кредит

  • момента-
  • цените-
  • българия-
  • адрес-
  • 000 евро
32% от хората, които продават имоти в момента в България, искат да се разделят с тях възможно най-бързо, защото изпитват финансови затруднения. Това показва проучване на агенция "Адрес". 17% от продавачите имат проблеми с изплащането на ипотечните заеми и затова са склонни да премислят офертите си. Много от тях актуализират цената на всеки две седмици и дори всяка седмица. За разлика от предишните години съвсем малка част от от продавачите изчакват повече от месец, за да преразгледат ценовото си предложение.

Понижението на цените на недвижимите имоти ще продължи и през втората половина на годината, а спадът ще е в рамките на 10-15%, прогнозира вчера изпълнителният директор на агенцията Цветелина Тасева. През първото полугодие на 2009 г. жилищата в България са поевтинели средно с 23% спрямо последните шест месеца на миналата година, сочат наблюденията на "Адрес".

Наскоро от агенцията са имали сделка в столичния квартал "Банишора", при която жилище в незавършена окончателно сграда (с т.нар. акт 15) е било продадено за немислимите доскоро 390 евро за квадрат. Според Калоян Богданов от "Адрес" тази цена е съвсем близка до себестойността на имота и е по-скоро изключение отколкото правило. Според него в момента цените на новите жилища са с около 300 евро над себестойността.

Брокерите отчитат известно раздвижване на пазара в момента, но очакват летните месеци да донесат нов спад на сделките. "Сега се купува най-евтиното на пазара", коментира Тасева. Например в кварталите "Люлин", "Дружба" и "Обеля" има сделки за жилища за по 30 000 евро. В квартал "Витоша" пък е сключена сделка за тристаен апартамент под 60 000 евро. Брокери обясниха, че селски къщи в близост до Велико Търново, Перник, Сливен и Хасково се продават за по 10 000 евро. Купувачите разчитат предимно на собствени средства и едва 30-40% от сделките се сключват с някакъв вид кредитиране.

Интересът към новото строителство клони към нулата. Подобни сделки са вече под 20% от общия обем реализирани продажби. Цените при новото строителство са и с най-голям спад.

Лоши кредити

В Централна и Източна Европа необслужваните кредити към банките могат да скочат до 20% от всички раздадени заеми, се казва в анализ на Австрийската централна банка. Това ще стане, ако кризата се задълбочи през 2009 г. и продължи и през 2010 г. В момента в България по данни на БНБ делът на лошите кредити е към 6%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА