Last news in Fakti

3 Август, 2009 00:00 564 0

Само 8.5% от жилищата у нас са застраховани срещу земетресение

  • срещу-
  • между-
  • година-
  • рискове-
  • земетресение
Едва 8.5% или 313 983 жилища у нас са застраховани срещу земетресение, а малко над 10% - срещу наводнение. Това показва анализ на Комисията за финансов надзор. "Това са изключителни ниски нива. В ЕС срещу подобни рискове се защитават 60% от имотите, а в САЩ - 87%", коментира Красимир Станков, застраховател и член на сдружението за управление на катастрофични рискове.

Застраховките срещу бедствия у нас не са задължителни, въпреки опитите на бранша чрез закон да принуди хората да си купуват такива полици всяка година. "В средата на септември отново ще представим въпроса на финансовия министър", заяви Станков.

Имуществените застраховки са сред най-евтините продукти на пазара, твърдят застрахователи. Финансовият надзор е сравнил премиите, които плаща клиентът годишно за защита срещу наводнение и земетресение при застраховано имущество на стойност 60 000 лв. Застраховките срещу земетресение зависят основно от това в коя от четирите земетръсни зони се намира имотът. Обикновено този риск не се включва в основната застраховка срещу бедствия и за него се доплаща отделно. В най-рисковата зона, включваща Пазарджик, Стара Загора и Ихтиман, апартамент за 60 000 лв. може да се застрахова срещу солидната сума между 114 и 240 лв. на година. Покъщнината пък излиза между 57 и 137 лв. Софийско жилище може да се защити между 49 и 132 лв. на година. Най-евтина излиза застраховката във Варна, Бургас, Добрич, Кърджали - между 6 и 18 лв. на година, а за мебелите и уредите вкъщи се плаща още по 3-12 лв. Обикновено за по-старите и за високите сгради се изисква доплащане. Ако апартаментът е над 6-ия етаж, сумата се увеличава с 5-10%. Ако сградата е строена преди повече от 20 години, доплащането е между 5 и 15%.

Цената в компаниите, които включват наводнението в основното покритие на застраховката "Пожар и природни бедствия", варира от 12 до 24 лв. за година. Само в едно от дружествата цената е 143 лв. Ако обаче наводнението не е включено сред основните рискове, за него се доплаща между 3 и 48 лв. Ако човек иска да защити не само жилището, но и покъщнината си, трябва да се бръкне за още между 4 и 66 лв. на година, става ясно от анализа на КФН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА