3 Август, 2009 00:00 732 0

Проектът за второ сити на София е пред провал

  • проекта-
  • коментира-
  • според-
  • михалевски-
  • център
Има голяма вероятност проектът за втори център на София да завърши единствено с избор на архитектурно предложение. Причината е, че победителят в конкурса - френският архитект Доминик Перо, е поискал солена сума за откупуване на идеята си. "Той представи пред нас проекта си на базата на изготвен от него ценоразпис", обясни пред "Сега" Димчо Михалевски, бивш регионален зам.-министър, който отговаряше за провеждането на състезанието. По думите му исканата от Перо сума е 5 млн. евро.

Държавата обаче предвиди за задвижването на проекта само 3 млн. лв., а от тях 1 млн. лв. са предназначени за откупуване на идеите на останалите кандидати. Освен победителя Доминик Перо в конкурса участваха светила като Заха Хадид, сър Норман Фостър, Максимилиано Фуксас и др. "Така остават 2 млн. лв., предназначени за проекта на Перо", обясни Михалевски. Той допълни още, че правителството на Бойко Борисов ще трябва да реши дали да продължи нататък. Според Михалевски единствено при разговори с Перо би могла да се договори и по-приемлива сума.

"Нещата трябва много внимателно да се обмислят и да се видят", коментира новият регионален министър Росен Плевнелиев. Той каза, че също е чувал за спорове около хонорара на френския архитект. Пред списание "Строителство и Градът" Плевнелиев коментира наскоро, че новото правителство няма да форсира изграждането на втория правителствен център и това може да стане само при ясно заявен инвеститорски интерес.

Родният архитектурен бранш също е запознат с претенциите на французина. Според арх. Георги Стоилов поисканата цена е прекалено висока. "Тя съответства на цените по света, но ние сме малка държава и Перо би могъл да се съобрази с това", коментира арх. Любомир Пеловски, член на журито, което избра проекта на Перо.

Според експерти за изграждането на т.нар. второ сити на София ще са необходими 20 години и като цяло то ще струва 5 млрд. евро. В сумата експертите дори не включват довеждащата инфраструктура до комплекса, а само строителството на сградите и улиците вътре в комплекса.

Планове

Плановете бяха второто сити на столицата да е разположено на 6-и км на бул. "Цариградско шосе" върху площ от 660 дка. Самият комплекс ще включва правителствени сгради, хотели, офиси, магазини, банки, жилищна част, научен център с обсерватория, алеи, градини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА