Last news in Fakti

7 Август, 2009 00:00 833 0

Сделките с парцели в околностите на София са замрели напълно

  • богданов-
  • строителство-
  • между-
  • предложения-
  • докато-
  • калоян-
  • софия-
  • сделки-
  • имоти-
  • парцели-
  • все още-
  • калоян богданов-
  • каза калоян богданов
Продажбите на парцели в околностите на София са замрели. От септември 2008 г. реално почти няма сключени сделки. Този пазар усети пръв и най-силно влиянието на кризата, съобщи за в. Пари маркетинг мениджърът на компанията за недвижими имоти „Адрес” Калоян Богданов.

Причини

Инвеститорите преразгледаха своите планове за разрастване и замразиха част от текущите си проекти. Закупуването на терени с цел развитие не е на дневен ред за тях, каза Калоян Богданов. По думите му физическите лица, които през последните години се бяха насочили към закупуване на имоти с цел строителство на къщи или малки кооперации за група приятели, вече не се чувстват финансово сигурни и за това са се оттеглили от този пазар.

Третата причина за замирането на пазара на парцели в околностите на София са завишените изисквания на банките за отпускане на кредит. Парцелът вече не е достатъчен за ипотекиране и ако някой купува земя за строителство в околните села, това става с ипотекиране на апартамент в София, обясни за в. Пари изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

Ако се сключват сделки, те са изключение и стават след месеци преговори. Всички такива продажби са между физически лица за изграждане на фамилни къщи.

Цени

Цените на предлагане са се понижили средно с 15%, макар да има предложения с 20 до 30% по-ниски. При липсата на реално сключени сделки не може да се определи точното понижение, каза Калоян Богданов. В същото време средни нива при този тип имоти е трудно да се поставят, тъй като всеки от тях има различни параметри, близост до канализация, разрешение за строителство, понякога наличие на някаква постройка. В елитните квартали на столицата - Симеоново, Драгалевци, Бояна, цените все още са между 100 и 300 EUR за кв. м. В райони като Горна баня те се движат между 80 и 150 EUR, докато в по-отдалечените или по-ниско имиджови зони може да се намерят предложения за 50-100 EUR за кв. м, показват офертите за продажби. В повечето случаи по-ниската цена е съпроводена с необходимостта от допълнителни инвестиции.

Преговори

Ако са наистина мотивирани да купуват и разполагат с пари в брой, купувачите могат да свалят и до 20% от цената. Тук е много важно как е определена стартовата цена - част от парцелите все още се оферират на нивата от края на 2007 г., когато търсенето беше в пика си, докато други са актуализирани с течение на времето.

Това означава, че от първите купувачът може да свали и над 30%, докато от вторите - в рамките на разумните за една сделка 5-10%, поясняват от Адрес. Покупката на терени с цел препродажба беше изключително актуален бизнес през последните две години. Така кризата посрещна много хора с вложени в парцели средства, част от които заемни. Тези хора сега са притиснати и имат нужда от освобождаване на средствата си. Затова биха продали и под цената на придобиване, а липсата на търсене създава допълнителен натиск върху цените, каза Богданов.

Предпочитания

Иначе, макар и слаб, интерес се появява към най-евтините райони или предложения независимо от района. Купувачите предпочитат Горни и Долни Лозен, Елин Пелин заради по-ниските цени пред Симеоново, Драгалевци или Бояна, където нивата все още са изключително високи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА