Last news in Fakti

7 Август, 2009 00:00 533 0

1.5 млрд. лв. са несъбраните вземания от приватизация

  • димитров-
  • трябва
Несъбраните вземания от приватизация са около 1.5 млрд. лв., заяви председателят на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров. Според него събирането на тези пари трябва да е основен приоритет.

Статистика

Димитров съобщи, че 300 млн. лв. вече са присъдени в съда, за 800 млн. лв. са заведени дела в различни фази, а за 400 млн. лв. предстои завеждането на дела. Става въпрос за 6000 случая, а заседателните дела са само за около 30% от тях, показват данните от доклада на Агенцията за следприватизационен контрол.

Възможност

Несъбраните средства са добра възможност за закърпване на бюджета, обясни Димитров. Присъдените вече 300 млн. лв. трябва да бъдат събрани от съдебни изпълнители и самата Агенция за следприватизационен контрол признава, че има проблеми и липса на капацитет, каза още той. Шефът на икономическата комисия ще предложи законови промени във връзка с увеличаване на този капацитет.

Действия

Освен свързването на информационните системи на НАП и митниците огромен резерв за повече постъпления в бюджета е да се спрат всички пари, които отиват в обръчи от фирми, смята Димитров. Краде се страшно много от ДДС и трябва да се вземат спешни мерки, каза още той. Шефът на икономическата комисия допълни, че подкрепя мерките на министъра на финансите Симеон Дянков. Не зная обаче докъде ще му стигнат силите и докъде ще успее да стигне, добави Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА