Last news in Fakti

7 Август, 2009 00:00 665 0

Искаме от ЕС да удължи срока за Дунав мост 2

  • всички-
  • московски-
  • министър-
  • дунав-
  • според-
  • транспортното-
  • дунав мост-
  • всички видове транспорт-
  • линията пловдив свиленград-
  • министър ивайло московски
Транспортното министерство е започнало преговори с Брюксел за удължаването на срока на финансовия меморандум по проекта Дунав мост 2. Срокът му изтича в края на 2010 г. и ако не бъде предоговорен, ще изгубим безвъзмездна помощ от 70 млн. EUR по програма ИСПА.

Закъснение

Строителството на Дунав мост 2 закъснява с 12-14 месеца, коментира новият зам. транспортен министър Ивайло Московски, който ще наблюдава изпълнението на проектите, финансирани по европейските програми.

Според Московски причините за закъснението на Дунав мост 2 са комплексни. От една страна, се дължат на забавяне на отчуждителните процедури, от друга - на липсата на контрол от страна на администрацията върху изпълнението на проектите. Затова сега първо ще бъде направен анализ докъде са стигнали всички големи проекти в областта на пътната и жп инфраструктура и ще се набележат спешни мерки за преодоляване на забавянето, каза още Московски. Според него от всичките 18 инфраструктурни проекта, финансирани със средства от ЕС, реално се изпълняват само два - разширяването на софийското метро и жп линията Пловдив - Свиленград. Риск да загубим договорени средства освен за Дунав мост 2 има и за магистрала Люлин и за жп линията Пловдив - Свиленград.

Приоритети

Според зам.-министър Камен Кичев, който ще координира всички видове транспорт, в момента вървят срещи с браншовите организации, с които ведомството заедно ще набележи спешни мерки за стабилизиране както на държавните, така и на частните фирми в транспорта. Основните приоритети за новия екип на транспортното ведомство ще бъдат подобряване на условията за развитието на бизнеса във всички видове транспорт в условията на финансова и икономическа криза, драстично намаляване на административните разходи и проверка на всички по-големи сделки, реализирани от предишния екип на министерството, заяви транспортният министър Александър Цвет-ков. Според него има възможност от съкращаване на административни звена да бъдат икономисани около 3.5 млн. лв. Само от съкращаване на състава на бордовете в държавните дружества ще се спестят 700 хил. лв. годишно.

Зам. транспортният министър Ивайло Московски (вляво) се надява, че новият екип на транспортното ведомство ще ускори инфраструктурните проекти и няма да загуби парите от ЕС за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА